„Selleks, et tagada õigusselgus ja valitsuse töörahu, otsustasin täna, et ei jätka justiitsministrina. Teiseks põhjuseks minu tagasiastumiseks on see, et avalikkuses on isikliku rünnaku alla sattunud minu lähedased, kes ei ole seda kuidagi ära teeninud,“ ütles Laanet.

Laanet täidab enda tööülesandeid justiitsministrina edasi seni, kuni president on peaministri ettepanekul uue justiitsministri ametisse nimetanud.

„Kalle Laaneti tänane otsus astuda justiitsministri ametist tagasi on praeguses olukorras õige samm. Valitsuse töörahu ja Kalle enda huvides on hetkel vajalik astuda samm tagasi. Tänan Kallet senise töö eest justiitsministrina ja alustan nüüd uue justiitsministri kandidaadi otsimist,“ ütles peaminister Kaja Kallas.

Eesti Ekspress kirjutas täna, et Laanet üürib ministeeriumi raha eest Tallinna kesklinnas oma kasupoja korterit. Sama tegi ta kaitseministrina. Nii 2021.–2022. aastal kaitseministrina kui ka 2023. aastast justiitsministrina on ta korteri üürimise eest küsinud ja saanud hüvitist. Läbi kahe ministriperioodi on tema üüriarveid kinni makstud üle 12 000 euro eest.

2023. aasta algusest kehtiv määrus ütleb, et eluasemekulude hüvitamise taotluses tuleb ministril kinnitada, et üürileping pole sõlmitud seotud isikuga korruptsioonivastase seaduse mõttes. Seaduse järgi on seotud isikuks ka ametiisiku laps – ka lapsendatu ja abikaasa laps. Samuti peetakse seotud isikuks sellist firmat, millest vähemalt kümnendik kuulub seotud isikule või mida seotud isik juhib.

„Rendin korterit ettevõttelt OÜ JKG. Ettevõte kuulub minu abikaasa täiskasvanud pojale tema esimesest abielust. Ma ei arva, et peaksin, pilk maas, käima,“ ütles Laanet.

Keskkriminaalpolitsei ütles, et nad kontrollivad ajakirjanduses ilmunud väiteid, ja kui need vastavad tõele, siis on alust algatada väärteomenetlus.

Lisaks on Laanet tülis riigi peaprokuröri Andres Parmasega. Nimelt kirjutas Eesti Ekspress, et prokuröride sõnul on justiitsminister Kalle Laanet süsteemselt sekkunud kriminaalasjade menetlusse - erilise huvi all on olnud Slava Ukraini, Elmar Vaheri ja Eerik Heldna ning Ain Seppikuga seotud kriminaalasjad.

Laanet on öelnud, et ta pole kriminaalmenetlustesse sekkunud, vaid esitanud ainult üldiseid küsimusi ja tal on mure prokuratuuri pärast. Esmaspäeval allkirjastas minister käskkirja, millega käivitas prokuratuuris teenistusliku järelevalve.

Käskkirjas seisab, et Laaneti moodustatud komisjonil tuleb „analüüsida prokuratuuri juhtimisega seonduvalt“ eelmise aasta algusest tänavu märtsini tehtud otsuseid.