Esimene laev on alustanud naasmist Küprosele, ütles saare president Nikos Christodoulides. Ta lisas, et riik on valmis ka teise laevaga Gazasse abi toimetama. Teine laev koos 240 tonni abiga ootab stardisignaali.

Uue toiduabi tarnimise missiooni algatasid USA-s asuv heategevusorganisatsioon World Central Kitchen (WCK) ja Araabia Ühendemiraatide ning Hispaania heategevusorganisatsioon Open Arms, missiooni toetab Küprose valitsus. Nende teatel sisaldas uus saadetis kaubaaluseid konservide ja hulgitoodetega.

WCK ütles, et teisel laeval on ka kaks tõstukit ja kraana, mis aitaksid tulevikus Gazasse viidava abi laevalt maha tõsta. Kaubalaevaga oleks kaasas meeskonnalaev kaheksa töötajaga, kes juhivad masinaid ja laadivad abi maha, ütles organisatsioon.

Esimesel missioonil laadis heategevusorganisatsioon abi hävinud hoonete rusudest ehitatud sillale.

„Loodetavasti on see täna avatav koridor maapealsete koridoride kõrval tee, et leevendada nälga, leevendada kannatusi ja taastada tsiviilelanikkonna inimsus,“ ütles laeva tarninud Open Arms reedel sotsiaalmeedias.

Peamine Gazas tegutsev ÜRO agentuur teatas laupäeval, et iga kolmas alla 2-aastane laps Gaza põhjaosas on praegu alatoidetud ja neid ähvardab nälg.