Kolmandik hääleõiguslikest elanikest hääletas kolm päeva kestvate „presidendivalimiste“ esimesel päeval jaoskondades või veebi kaudu, teatas Venemaa keskvalimiskomisjon eile pärast jaoskondade sulgemist.

Komisjoni sõnul kulges hääletamine üle kogu riigi korrapäraselt, kuid vaatamata rangele kontrollile on teatatud mitmetest vandalismijuhtumist jaoskondades, sealhulgas plahvatusest ja rohelise vedeliku valamistest hääletuskastidesse. Üle tosina inimese on arreteeritud.

Raadio Vaba Euroopa sõnul oli teateid, et avaliku sektori töötajaid kutsuti üles varakult hääletama. Venemaa valimisi jälgiva organisatsiooni Golos juht Stanislav Andreitšuk ütles, et selle eesmärk oli lasta töötajatel hääletada „ülemuste valvsa pilgu all“.

Venemaal on avatud ligi 100 000 jaoskonda, samuti on jaokskonnad Ukraina piirkondades, mille Moskva ebaseaduslikult annekteeris. Ukraina ja lääneriigid mõistsid „valimiste“ läbiviimise Ukraina piirkondades hukka.

Viimase nädala jooksul on Ukraina tulistanud Venemaa suunas. The Associated Pressi sõnul kirjeldas Putin seda kui Ukraina katset venelasi hirmutada ja hääletamist segada. Ta lubas, et rünnakud „ei jää karistamata“.

Eile avaldas Kremli pressiteenistus video, kus ka Putin annab oma hääle interneti vahendusel. Venemaa võimud julgustavad riigi elanikke aktiivselt veebis hääletama. Internetihääletuse tulemusi on lihtsam võltsida, vahendab Meduza.

Venemaa opositsioon on kutsunud Putini või sõjaga rahulolematuid valijaid üles kogunema jaoskondadesse „presidendivalimiste“ viimasel päeval kell 12 aktsiooni „Keskpäev Putini vastu“ raames. Varalahkunud Aleksei Navalnõi kiitis strateegia heaks vahetult enne surma, tema naine ja kaastöölised on jätkanud aktsiooni korraldamist.

Moskva prokuratuur hoiatas, et Putini-vastases valimisaktsioonis osalejaid võib oodata karistus.

Jaga
Kommentaarid