Uus määratlus käsitleb äärmuslust „vägivallal, vihkamisel või sallimatusel põhineva ideoloogiana“, millel on mitu eesmärki, sealhulgas teiste inimeste põhiõiguste ja vabaduste eitamine või hävitamine, vahendab CNN.

Määratlusele vastavatel rühmadel ja isikutel on keelatud töötada valitsusasutustega või saada neilt raha, ent sellel puudub õiguslik tähendus ja ei mõjuta kehtivat kriminaalõigust.

Valitsuse sõnul oli uus määratlus vajalik vihakuritegude tõusu tõttu pärast Hamasi rünnakut 7. oktoobril. Avalduses öeldakse, et antisemiitlike juhtumite arv Suurbritannias on 2023. aastal kasvanud võrreldes 2022. aastaga 147% ja viimase nelja kuu jooksul on moslemivastaste vihakuritegude arv kasvanud 335%.

„Äärmuslike ideoloogiate levik on 7. oktoobri rünnakute järel muutunud üha selgemaks ja kujutab endast reaalset ohtu meie kodanike julgeolekule ja meie demokraatiale,“ ütles Briti valitsuskabineti kõrge minister Michael Gove.

„See on paremäärmuslaste ja islamistlike äärmuslaste töö, kes püüavad eraldada moslemid ülejäänud ühiskonnast ja tekitada lõhesid moslemikogukondades,“ lisas ta.

Canterbury peapiiskop Justin Welby hoiatas, et uus määratlus võib „halvata valesid inimesi ja riskida veelgi suurema lõhestumisega“. Ta lisas, et ohus on eelkõige moslemikogukonnad.

Samuti kommenteeris tavapäraselt konservatiive pooldav ajaleht The Daily Mail, et „parimatel kavatsustel võivad olla soovimatud tagajärjed“.

Ühtegi isikut ega organisatsiooni pole veel ametlikult äärmuslikuks nimetatud, valitsus avalikustab üksikasjad lähinädalatel.