Varasemalt kutsusid Moldova Euroopa-meelsed võimud välja Venemaa suursaadiku, et kaevata otsuse üle avada venemeelses Transnistrias kuus valimisjaoskonda. Moldova on kokkuleppeliselt lubanud hääletada vaid ühes valimisjaoskonnas - Vene saatkonnas Chişinăus.

Suursaadik lükkas kaebuse tagasi ja ütles, et Venemaa võimaldab umbes 250 000 Vene kodanikul Moldovas hääletada, kellest paljud elavad separatistlikus piirkonnas.

Asepeaminister Oleg Serebrian ütles enne valitsuse istungit, et tõenäoliselt trükiti hääletussedeleid Transnistrias, et vältida nende kohale toimetamist üle piiri.

„Raske öelda, kuidas need üle piiri oleks toodud. Moldova piire kontrollitakse ja neid ei ole võimalik seaduslikult sisse tuua ega välja viia,“ lisas ta.

Transnistria eraldus Moldovast Nõukogude Liidu lagunemisel. Sellel puudub rahvusvaheline tunnustus ja sõltub suuresti Venemaa abist. Moldova ja Transnistria vahelised pinged on hiljuti kasvanud, kuna Moldova kehtestas tollimaksud Transnistriast sisenevatele ja väljuvatele kaupadele.

Piirkonna „taasintegreerimise“ eest vastutav Serebrian ütles, et hääletamissedeleid trükiti Transnistrias näitamaks Moldovale, et piirkond ei arvesta riiklike seadustega.

Viimaste Venemaa parlamendivalimiste ajal 2021. aastal avasid Venemaa ametiisikud Transnistrias ligi 24 jaoskonda ilma Moldova võimude loata.

Jaga
Kommentaarid