Tartu Ülikooli doktorant ja digimeedia uuringute nooremteadur ja Kaarel Lott ja Sotsiaalkindlustusameti laste heaolu osakonna peaspetsialist Kai Toompuu

Võtame teemaks, missugused on meie noorte poolt kasutatavad sotsiaalmeedia platvormid ning mida lapsed ja noored sotsiaalmeedias teevad? Toome välja, kuidas sotsiaalmeedia noorte enesehinnangu ja maailmavaate kujunemisel rolli mängib ja selgitame, miks on nii oluline, et lapsevanem oleks kursis sellega, millist infot tema laps sotsiaalmeedias tarbib.

Arutleme, kuidas saavutavad noorte hulgas populaarsuse misogüünia levitajad nagu Andrew Tate ja millist mõju avaldavad nad noormeeste hoiakutele naiste suhtes? Milline üldse peaks olema sisuloojate vastutus oma jälgijate ees?

Pere ja sõprade roll selles, et lapse enesehinnang ei kujuneks vaid läbi sotsiaalmeedia peegelduste on suur. Need on viis olulist asja, mida iga vanem saab ära teha, et tema laps end sotsiaalmeediaga seonduvalt halvasti ei tunneks:

1. Looge oma lapsega avatud ja aus suhtluskeskkond, kus nad tunnevad end vabalt jagama oma kogemusi ja muresid sotsiaalmeedia kasutamisega seoses. Kuulake nende muresid ilma hinnanguteta ja pakkuge toetust.

2. Kehtestage mõistlikud piirangud sotsiaalmeedia kasutamisele, sealhulgas ekraaniaja piirangud ja reeglid seoses sisu jagamise ning veebisuhtlusega võõrastega. Üritage olla oma lapse sotsiaalmeedia tegevusega kursis, kuid austage nende privaatsust ning ärge sisenete nende privaatsesse ruumi ilma nende teadmata.

3. Kui te märkate, et teie lapsel on sotsiaalmeedia kasutamisega seotud tõsiseid probleeme, nagu näiteks sõltuvus, depressioon või ärevus, siis ärge kartke otsida professionaalset abi.

4. Võimalusel üritage olla ise heaks eeskujuks sotsiaalmeedia kasutamisel. Kui vähegi teadmisi ja pealehakkamist jagub, siis näidake lapsele, kuidas ringi surfata tasakaalustatult ja vastutustundlikult.

5. Toetage last kriitilise mõtlemise kujunemisel. Võimalusel tasub ka tutvustada viise, kuidas lastega võidakse manipuleerida, et nad oskaksid ära tunda väärinformatsiooni, küberkiusamist ja teisi võimalikke ohte sotsiaalmeedias.

Pikemat arutelu laste noorte ja sotsiaalmeedia teemal kuula juba saatest!

Lasteabi on mõeldud nii lastele, noortele kui ka täiskasvanutele nõu küsimiseks ja abi saamiseks. Tasuta ja ööpäev läbi saab pöörduda numbril 116 111, veebivestluse kaudu kodulehel www.lasteabi.ee või e-kirja teel info@lasteabi.ee. Lasteabi on olemas igal ajal ja iga murega!

Jaga
Kommentaarid