Seetõttu on Südameapteek loonud spetsiaalselt farmaatsia- ja proviisorõppe tudengitele praktikaprogrammi Pharma Start!, mis on süsteemne praktikaprogramm. Programmi eesmärk on võimaldada proviisoritel ja farmatseutidel omandada kõik vajalikud kompetentsid, mida nad erialaeksami sooritamiseks ning hiljem edukaks apteekrina töötamiseks vajavad.

Südameapteekide frantsiisi omava Pharma Holdingu värbamis- ja järelkasvupartner Taimi Kangur kirjeldab: „Pharma Start! on aastaid lihvitud praktikaprogramm, millega soovime tagada ühiskonnas äärmiselt vajaliku apteekrite järelkasvu, et kõigil Eesti inimestel oleks võimalik tervisemurega pöörduda kõrgelt kvalifitseeritud apteekri poole. Oleme selle programmi toimivusega väga rahul, kuid arendame seda kindlasti edasi.“

Praktikajuhendajate tegevuse toetamiseks on koolituspartner ja kogenud proviisorid üheskoos loonud ettevõttesisese praktikajuhendajate koolitusprogrammi ning edaspidiseks toetava käsiraamatu. Ühtse süsteemi loomine on aidanud kasvatada ka apteekrite soovi olla noortele praktikajuhendajaks. Endised praktikandid ja nüüdsed erialatöötajad on valmis ka ise praktikat juhendama. Praktika algab ja lõpeb ühise avaürituse ning piduliku tänuüritusega.

Mis muudab praktika tõhusaks?

„Praktikaprogrammi edu alus on see, et me hoolime igast tudengist personaalselt – pakume sobiva praktikabaasi, kus praktikanti toetab personaalne kogenud ja pühendunud erialatöötajast juhendaja-mentor, igakülgselt toetavad kolleegid ka apteegis kohapeal. Neil kõigil on väga suur osa ja mõju noore apteekri kujunemisele. Praktika jooksul on tudengil võimalus roteeruda ja näha töövarjuna piirkonnajuhi, kategooriajuhi, apteegijuhataja tööpäeva või veeta päeva teises apteegis,“ lisab Kangur.

Praktikaprogrammi edu ja tõhususe alustalaks on head suhted kõrgkoolidega. See tagab, et tudengid teavad, et on alati Südameapteeki oodatud.

Kuigi kuulata ja vaadata on väga oluline, ei anna miski paremat teadmist ega tunnet, kui ise käe külge panemine. Seetõttu pakub Südameapteek tudengitele õpingute ajal lühiajalisi tööampse, mis on hea võimalus praktikaeelsel või õpingutevahelisel ajal ning aitab kinnistada erialateadmisi.

Eduka ja meeldiva praktika üheks oluliseks teguriks on, et tudeng tunneks ennast praktikakohas mugavalt ja oodatuna ning saaks oma praktika kulgemisel juba algusest ise sõna sekka öelda. Kangur kirjeldab Südameapteegi praktikaprotsessi järgnevalt: „Üheskoos valitakse praktikabaas, mentor-juhendaja ja sobiva asukohaga apteek. Personaliosakond seisab hea selle eest, et praktikandil oleks sobivad töörõivad, jalatsid, nimesilt ja ladus korraldus vajalike osapooltega kogu praktikaaja vältel. IT loob juurdepääsuõigused ja igale praktikandile nimelise e-posti aadressi, mis võimaldab tal vahetult osa saada igapäevasest infovahetusest kogu ettevõttes. Muu hulgas võimaldab see edastada kutseid osaleda just temale sobivatel koolitustel koos apteekritega.“

Praktikandist kodusaare proviisoriks

Tudengite ja töötajate kaasamine ning nende tundmine avardab oluliselt nii apteegi kui ka apteekri võimalusi ja laseb kujundada just töötajale sobiva karjääri. Heaks näiteks on Südameapteegi proviisor Gerda Nelis. Hea meel on tõdeda, et paljude ahvatlevate töövõimalustega suurlinnade kõrval on Gerda pärast viieaastast õpinguperioodi Tartu Ülikoolis otsustanud naasta kodusaarele. Ta tegi sellega algust juba praktikaeelsel ajal – lühiajaline töötamine õpingutevahelisel ajal andis võimaluse sujuvalt apteegi igapäevatööd tundma õppida, kinnistada oma eriala- ja valdkonnateadmisi. Seejärel läbis ta kuuekuulise proviisorõppe praktika Saare Selveri Südameapteegis ja ravimitehnoloogia praktika Tõnismäe Südameapteegis Tallinnas.

Praktikajuhendaja Merle Meola on andnud Gerda praktikale tunnustavat tagasisidet:

„Gerda oli minu esimene proviisorõppe praktikant. Olime kui üks tandem koos peaaegu pool aastat. Gerdal olid kohe, juba praktika alguses tugevad teadmised nii käsimüügi- kui ka retseptiravimitest. Need tuli lihtsalt kinnistada praktika käigus. Gerda on väga täpne ja abivalmis, mis on samuti väga olulised isikuomadused apteekriametis.

Noorte kaasamine on alati väärtuslik kogemus mõlemale osapoolele – ka Gerda tõi meie meeskonda uusi teadmisi ravimitehnoloogia valdkonnast ning oskused kasutada erinevate ravimite koostoimete andmebaase.

Gerda oli nii toredal ajal meie praktikant nii heal ajal, sai osaleda apteegiteenuse kvaliteedijuhise baasil, lisahindamisel. Sellega sai ta suurepärase kogemuse võrra rikkamaks.

Jälgides teda praktika vältel kõrvalt, olen kindel, et Gerda jätkab ka tulevikus nõustamisega, lähtudes just apteegiteenuse kvaliteedijuhisest.

On väga hea meel ja tore tõdeda, et Gerda jätkab Saaremaa Südameapteegis, ning kindlasti on ta elukutse väärikas esindaja.“

Vaata lisa ja kandideeri!

Jaga
Kommentaarid