Dokumendi autorid teevad ettepaneku kuulutada Krimmi üleandmine „ebaseaduslikuks ning mittevastavaks õigusriigi ja rahvusvahelise õiguse aluspõhimõtetele“. Seaduseelnõus öeldakse, et see otsus oli „poliitiline kuritegu“, mis langetati „Vene NFSV ja Nõukogude Liidu konstitutsiooni rikkudes“ ning „Vene rahva tahteväljendust arvesse võtmata“, vahendab Meduza.

Autorite arvates tuleb Krimmi üleandmine tunnistada ebaseaduslikuks mitte ainult „ajaloolise õigluse taastamise kaalutlustel“, vaid ka selleks, et „võtta alus Ukraina võimude propagandalt, kes rakendavad Krimmi 2014. aastal „okupeerimise“ teesi“. Leitakse, et pärast 1954. aasta otsuse kehtetuks tunnistamist on Ukraina liitlastel „märksa keerulisem toetada Krimmi Ukrainale tagastamise pretensioone“.

Algatuse autorid on riigiduuma liige Konstantin Zatulin ja föderatsiooninõukogu liige Sergei Tsekov (mõlemad Ühtsest Venemaast). Telegrami kanali Sota teatel on Zatulin viimase seitsme aasta jooksul pakkunud vähemalt kolm korda Krimmi üleandmise kehtetuks tunnistamist. Viimati tänavu veebruaris.

Jaga
Kommentaarid