„Sõda Ukraina ja Venemaa vahel tuleb lõpetada läbirääkimiste teel. Oleme valmis võõrustama rahutippkohtumist, kus ka Venemaa on kohal,“ ütles Erdoğan pressikonverentsil.

„Samal ajal kui me jätkame oma solidaarsust Ukrainaga, jätkame ka oma tööd, et lõpetada sõda läbirääkimiste alusel õiglase rahuga,“ lisas Erdoğan.

Türgis visiidil olnud Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles, et Moskvat ei kutsuta kõrgetasemelisele tippkohtumisele, mida pakkus Šveits kevadel korraldada. Ta lisas, et pärast rahu saavutamise suuniste kokkuleppimist võidakse kutsuda Venemaa esindaja järgmisele kohtumisele Kiievi liitlastega.

„Me ei saa aru, kuidas saame kutsuda inimesi, kes blokeerivad, hävitavad ja tapavad kõike. Me tahame saavutada tulemusi,“ ütles Zelenskõi.

Ukraina rahuvalem nõuab kõigi Vene vägede väljaviimist Ukrainast, riigi 1991. aasta piiride taastamist ja Venemaa vastutusele võtmist oma tegude eest. Kreml on sellised tingimused tagasi lükanud.

Erdoğan ütles, et on arutanud ka Musta mere navigatsioonijulgeoleku küsimusi ja Venemaa poolt praeguseks peatatud Musta mere teravilja algatust.

Türgi on hoidnud häid suhteid nii Ukraina kui ka Venemaaga. Riik vahendas koos ÜRO-ga tehingut, mis võimaldas Kiievil oma sadamatest ohutult vilja eksportida.

Eelmise aasta juulis lahkus Venemaa algatusest, sest nende väitel ei kehtinud Venemaa toidu- ja väetiseekspordile samad tingimused. Venemaa on seni keeldunud Türgi jõupingutustest lepingut taaselustada.

Zelenskõi ütles, et kõnelused Erdoğaniga olid „produktiivsed“ ja ta tänas Ankarat vahenduspüüdluste eest nii teraviljaalgatuse kui ka varasemate vangide vahetamise eest Venemaa ja Ukraina vahel.

Jaga
Kommentaarid