Kaks läbirääkimistega kursis olevat USA ametnikku ütlesid, et Iisrael kirjutas alla mitmele Hamasi nõudmisele, kuid Hamas karmistas oma nõudmisi ja soovisid püsivat relvarahu, millega säilitataks kontroll Gaza üle.

USA suursaadik Iisraelis Jack Lew ütles, et on „viga“ arvata, et pantvangi- ja relvarahuläbirääkimised on lõppenud.

„Vestlused veel käivad. Ikka edasi-tagasi. Erimeelsusi vähendatakse,“ ütles Lew. Ta kinnitas, et kõnelused pole veel lõppenud, kuid lisas, et ei saa öelda, kas kokkuleppeni jõutakse enne ramadaani või mitte.

USA on kutsunud kõiki osapooli jõudma kokkuleppele enne ramadaani algust, kuid mida lähemale sündmusele jõutakse, seda väiksem on selleks ajaks kokkuleppe sõlmimise tõenäosus.

Iisrael on varasemalt kirjeldanud kolmeastmelist pakti, kõnelustel keskenduti pakti esimese etapile - mitmekümne pantvangi vahetamine vähemalt kuuenädalase relvarahu vastu, ütlesid ametnikud. Nad lisasid, et esimese etapi abil saaksid koju mõned kõige haavatavamad pantvangid, see võimaldaks suurendada humanitaarabi toimetamist Gazasse ja potentsiaalselt jahutaks pingeid.

Käimasolev sõda sai alguse pärast seda, kui Hamas alustas 7. oktoobril sissetungi Gaza sektorist Lõuna-Iisraeli. Iisraeli võimude teatel hukkus umbes 1200 iisraellast ja üle 200 ohvri võeti pantvangi.

Iisraeli sõjavägi on korraldanud Gazas õhurünnakuid, millele järgnes maapealne operatsioon. Selle käigus on Gaza tervishoiuministeeriumi sõnul hukkunud üle 30 000 palestiinlase.

Novembri lõpus jõudsid osapooled esimese relvarahu kokkuleppeni, mis kestis pea nädala. Relvarahu ajal vabastati üle 100 pantvangi vastutasuks Iisraeli vanglates hoitud palestiinlaste eest.