Eelmisest nädalast Venemaal viibinud Evghenia Guțul ütles, et Putin „tõotas toetada Gagauusiat ja Gagauusi rahvast meie seaduslike õiguste, autoriteedi ja positsioonide kaitsmisel rahvusvahelisel areenil“.

Guțul ütles, et ta oli Putinile rääkinud „Moldova võimude ebaseaduslikest tegudest, kes maksavad meile kätte meie kodanikupositsioonide ja rahvuslike huvide eest seismise eest“, vahendab Politico.

Moldova lõunaosas Gagauusia piirkonnas elab ligikaudu 150 000 inimest, kes on peamiselt etnilised türklased. Piirkond sai autonoomseks pärast Nõukogude Liidu kokkuvarisemist.

Sarnaselt Gagauusiale on ka teine Moldovast lahkulöönud Moskva-meelne piirkond Transnistria palunud Venemaa toetust. Eelmisel nädalal kutsusid isehakanud Transnistria saadikud Venemaad üles võtma meetmeid, et kaitsta piirkonda Chișinău surve eest.

Pinged kahe piirkonna ja Moldova vahel on suurenenud, kuna president Maia Sandu on teinud suuri jõupingutusi ei pürgida Euroopale lähemale. Eelmise aasta detsembris andis EL Moldova liitumiskõnelustele rohelise tule.

Riigi välisminister Mihail Popșoi lükkas ümber väited, et Venemaa võib oma väed riiki suunata vaatamata piiri lähedal möllavale sõjale Ukrainas. Tema sõnul on Venemaa sõjaline jõud kahanenud.

Moldova peaprokurör ütles neljapäeval, et algatas eelmisel aastal piirkonna juhiks valitud Guțuli vastu hagi täpsustamata „ebaseaduslike tegude eest“.