Erinevad anonüümseks jäänud allikad ütlesid, et mürsud saab Ukrainale üle anda nädalate jooksul. Täpne aeg sõltub lepingute sõlmimise ja kohale toimetamise ajakavadest ning võib venida, hoiatasid allikad.

Tšehhi oleks vahendaja laskemoona soetamist finantseerivate valitsuste ja müüjate vahel.

„Tšehhi algatuse asjus on positiivne edasiminek,“ ütles Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi eilsel ühisel pressikonverentsil Kreeka peaministri Kyriakos Mitsotakisega Odessas. „Aga me saame hinnata positiivseid tulemusi, kui mürsud on Ukrainas.“

Tšehhi president Petr Pavel ütles eelmisel kuul Müncheni julgeolekufoorumil, et Tšehhi on leidnud 500 000 155-millimeetrist mürsku ja 300 000 122-millimeetrist mürsku, mille saab üle anda nädalate jooksul, kui leitakse raha.

Bloomberg teatas varem, et Tšehhi plaani osta laskemoona väljastpoolt Euroopa Liitu toetavad Saksamaa, Läti, Leedu, Holland, Taani, Kanada ja Prantsusmaa ning huvi on üles näidanud Poola. Euroopa Liidu kaitseministrite ja välisministrite eraldi arutelu detailide paika panemiseks peaks toimuma sel nädalal.

Hinnanguliselt vajab Ukraina vähemalt 200 000 mürsku kuus, et Vene rünnakutele vastu pidada. Venelaste keskmine päevas välja lastavate mürskude arv on 3-5 korda suurem, kui ukrainlased endale lubada saavad.

Jaga
Kommentaarid