Endine kaitseministri asetäitja Borisov ütles, et Venemaa ja Hiina töötasid ühiselt kuuprogrammi nimel ning Moskval on võimalik panustada oma teadmistega „tuumakosmoseenergia“ alal.

„Täna kaalume tõsiselt projekti - kuskil 2033-2035 vahel - tarnida ja paigaldada koos Hiina kolleegidega Kuu pinnale jõuallikas“, ütles Borisov.

Tema sõnul ei suudaks päikesepaneelid pakkuda piisavalt elektrit tulevaste Kuu asulate toiteks, kuid tuumaenergia oleks selleks võimeline.

Borisov märkis, et tuumajaama rajamine oleks tõsine väljakutse ja seda tuleks läbi viia „automaatrežiimis“ ehk ilma inimeste füüsilise juuresolekuta.

Lisaks plaanib Venemaa Borisovi sõnul ehitada tuuma jõul töötava kaubakosmoselaeva. Borisovi sõnul on pea kõik projektiga seotud tehnilised küsimused on lahendatud, kuid hetkel pole veel lahendust tuumareaktori jahutamisele.

Vene ametnikud on varemgi rääkinud ambitsioonikatest plaanidest Kuul, kuid riigi kosmoseprogrammis on viimastel aastatel olnud mitmeid tagasilööke.

Eelmisel aastal nurjus riigi esimene kuu missioon 47 aasta jooksul, kuna kosmoselaev Luna-25 väljus kontrolli alt ja kukkus alla.

Moskva on teatanud, et alustab täiendavaid missioone Kuul. Seejärel uuritakse võimalust luua Vene-Hiina ühismissioon ja rajada Kuule baas. Hiina on teatanud, et kavatseb viia esimese Hiina astronaudi Kuule enne käesoleva aastakümne lõppu.

USA hoiatas veebruaris, et Moskva kavatseb viia kosmosesse tuumarelvi. President Vladimir Putin lükkas väited ümber ja ütles, et see on nipp Venemaa kaasamiseks relvaläbirääkimistele lääne tingimustel.