Info- ja turvateenistuse juht Alexandru Musteață ütles, et agentuur on alates 2023. aastast peatanud rekordtasemel Venemaa julgeolekuteenistuste tegevust. Sellel ja järgmisel aastal oodatakse veel rohkem destabiliseerivaid tegevusi.

„Vene luureteenistused kavatsevad ka sel aastal valimisprotsessidesse sekkuda,“ ütles Musteață.

„Meil on teavet selle kohta, et üritatakse kompromiteerida Euroopa integratsiooni referendumit, sekkuda presidendivalimistesse, samuti diskrediteerida valitsusasutusi ja poliitikuid, kes toetavad Moldova ühinemist Euroopa Liiduga,“ lisas turvateenistuse juht.

Moldova ja Venemaa vahelised suhted on pingelised, kuna Moldova valitsus on hoidnud Euroopa-meelset kurssi ning süüdistanud Moskvat katsetes riiki destabiliseerida. Lisaks on pingeid suurendanud olukord Moldovast lahku löönud Transnistrias. Nädal tagasi kutsusid isehakanud Transnistria saadikud Venemaad üles võtma meetmeid piirkonna kaitsmiseks.

Moskva eitab süüdistusi sekkumises ja süüdistab hoopis president Maia Sandut Venemaa-vastaste meeleolude õhutamises.

Sandu plaanib selle aasta presidendivalimistel kandideerida teiseks ametiajaks. Valitsus plaanib ka üleriigilist referendumit Euroopa Liiduga ühinemisküsimustes, kuid kindlaid kuupäevi pole veel määratud.

Musteață ütles, et Moskva üritas mullu novembris Moldovas kohalikesse valimistesse sekkuda. Moskva on sekkumist eitanud.

Turvajuhi sõnul kavatseb Moskva sekkuda ka presidendivalimistesse, et toetada venemeelseid poliitikud ja parteisid. Venemaa õhutab separatistlikke meeleolusid tõenäoliselt märtsis ja aprillis, ütles ta.