Stockholm esitas taotluse Põhja-Atlandi Lepingu Organisatsiooniga liitumiseks pärast Venemaa täiemahulise sissetungi algust Ukrainasse 2022. aastal.

Rootsi liikmelisuse ratifitseerimist viivitasid Türgi ja Ungari. Nüüd, kui kõik NATO liikmesriigid on kiitnud Rootsi liitumise heaks, viiakse ülejäänud formaalsused tõenäoliselt läbi kiiresti, nagu ühinemisdokumentide hoiule andmine Washingtoni.

„See on tohutult oluline ja loodetavasti saame nüüd liikmeks ning see ei ole nädalate, vaid päevade küsimus,“ ütles Rootsi kaitseminister Pål Jonson pressikonverentsil Stockholmis.

„See on hea Rootsile ja see on hea NATO-le. See on hea stabiilsusele kogu Euro-Atlandi piirkonnas, et Rootsist saab NATO täieõiguslik liige,“ lisas ta.

Soome liitumine eelmisel aastal ja Rootsi peatne ühinemine on NATO kõige olulisem laienemine pärast Nõukogude Liidu lagunemist, kui võeti vastu liikmeid Ida-Euroopast.

Liitumine on löök president Vladimir Putinile. Venemaast lääne pool on nüüd katkematu ahel NATO liikmeid, mis ulatub Mustast merest Arktikani.

Ungari peaministri Viktor Orbáni valitsus seisis mitu kuud silmitsi NATO liitlaste survega kinnitada Rootsi ühinemine. Ungari seadusandjad kiitsid Rootsi liitumise heaks 26. veebruaril.