Hongkongis asuv HGC Global Communications teatas esmaspäevases avalduses, et hiljutise „intsidendi“ tõttu on katkenud nelja merekaabli ühendus Punases meres.

Mõjutatud oli hinnanguliselt 25% andmeliiklusest. Telekomettevõte märkis, et umbes 80% Aasia läänesuunalisest liiklusest kulges läbi nende kaablite, vahendab BBC.

USA ametnik ütles, et hetkel selgitatakse välja, kas kaablid lõigati läbi tahtlikult või jäid need ankrusse kinni.

Eelmisel kuul hoiatas Jeemeni rahvusvaheliselt tunnustatud valitsus, et Iraani toetatud huthide liikumine võib lisaks laevade ründamisele saboteerida ka merealuseid kaableid.

Huthid kontrollivad suurt osa Lääne-Jeemeni Punase mere rannikust, kuid nad eitasid eelmisel nädalal kaablite sihikule võtmist ja süüdistasid USA ja Suurbritannia sõjalisi rünnakuid neile tekitatud kahjus.

USA ja Briti väed on korduvalt rünnanud huuhide taristut vastuseks rühmituse rünnakutele Punast merd läbivatele kaubalaevadele.

Huthide sõnul näitavad nad rünnakutega toetust palestiinlastele Iisraeli ja Hamasi vahelises sõjas Gaza sektoris. Mitmed allikad on süüdistanud huthe kaablite õhkulaskmises.

Huthide telekommunikatsiooniministeerium lükkas teated tagasi ja kinnitas veelkord huthide liidri Abdul Malik al-Houthi hiljutises kõnes tehtud märkusi, et rühmitus ei soovi seada ohtu ühtegi sidekaablit.