„Kui [ÜRO] vaikib, kui Venemaa röövis kuni 20 000 Ukraina last, siis ma ei saa aru, mis toimub,“ ütles Andri Kostin Brüsselis toimunud debati ajal.

Kostin väitis, et rahvusvahelise üldsuse nõrk reaktsioon laste väljasaatmisele julgustas Palestiina sõjalist rühmitust Hamas kasutama samasugust taktikat oma 7. oktoobri rünnakus Iisraeli vastu. Kostin nimetas Iisraeli tsiviilisikute röövimist Venemaa Ukrainas tehtu kordamiseks.

Kuigi Venemaa võib vetostada ÜRO Julgeolekunõukogu otsuseid, väljendas Kostin frustratsiooni organisatsiooni peaassamblee ja tippametnike suutmatuse üle võtta vastu piisavalt meetmeid Kremli vastu.

„Ma räägin isegi tugevatest sõnumitest või peaassamblee resolutsioonist. Kas see on raske?“ küsis ta.

Alates 2022. aasta veebruarist, kui Venemaa alustas täiemahulist sissetungi Ukrainasse, on tuhandeid Ukraina lapsi Venemaale ja Valgevenesse küüditatud, et lõhkuda sidemeid nende kodumaaga.

Selle aasta veebruaris kutsus ÜRO laste õiguste komitee Venemaad üles tagastama lapsed nende perekondadele. Mullu andis rahvusvaheline kriminaalkohus välja Venemaa presidendi Vladimir Putini vahistamismääruse laste sunniviisilise Venemaale üleviimise tõttu.

Kostin, endine Ukraina parlamendiliige president Volodõmõr Zelenskõi parteis, juhib jõupingutusi, et Venemaa võetaks sõjakuritegude eest vastutusele.

Jaga
Kommentaarid