Tedros teatas sotsiaalmeedias, et WHO külaskäigud möödunud nädalavahetusel Al-Awda ja Kamal Adwani haiglasse olid esimesed pärast oktoobri algust ning nähtu oli sünge, vahendab BBC News.

Toidupuuduse tagajärjel on surnud kümme last ja haigla hooned on hävitatud, kirjutas Tedros.

Hamasi juhitud Gaza tervishoiuministeerium teatas pühapäeval, et alatoitumuse ja dehüdratsiooni tõttu on Kamal Adwani haiglas surnud vähemalt 15 last.

16. laps suri pühapäeval Gaza sektori lõunaosas Rafahis asuvas haiglas, teatas Palestiina ametlik uudisteagentuur WAFA eile.

Tedros teatas tõsisest alatoitumusest, nälga surevatest lastest, tõsisest kütuse-, toidu- ja ravimite puudusest ning hävitatud haiglahoonetest Gaza sektori põhjaosas, kus väga vähese toidu ja puhta veega elab hinnanguliselt 300 000 inimest.

ÜRO hoiatas eelmisel nädalal, et näljahäda Gazas on pea vältimatu.

ÜRO kõrgetasemelise abiametniku sõnul on vähemalt 576 000 inimest ehk veerand elanikkonnast kogu Gaza sektoris silmitsi katastroofilise ebakindlusega toiduga varustamisel ning üks kuuest alla kaheaastasest lapsest põhjas kannatab akuutse alatoitumuse all.

Mõnedel abiagentuuridel on olnud raskusi Iisraeli võimudega. ÜRO peamise Gaza abiorganisatsiooni UNRWA juht Philippe Lazzarini süüdistas eile Iisraeli valitsust katses UNRWA Gazast kõrvaldada.

Iisrael on ammu süüdistanud ÜRO erinevaid organisatsioone, sealhulgas UNRWA-d erapoolikuses ja isegi antisemitismis. Mitmed lääneriigid peatasid UNRWA rahastamise pärast seda, kui Iisrael süüdistas mõningaid selle töötajaid 7. oktoobri rünnakutes osalemises.