Valitsus hoiatas, et täiendavad pensionimaksed lähevad liiga kalliks maksma, aga ligi 60% valijatest hääletas sellest hoolimata lisapensioni poolt. 75% valijatest hääletas pensioniea tõstmise vastu 65 aastalt 66-le, vahendab BBC News.

Maksimaalne riiklik pension on Šveitsis 2550 franki kuus ehk 2660 eurot, millest aga paljude sõnul Šveitsis elamiseks ei piisa. Elukallidus on seal, eriti sellistes linnades nagu Zürich või Genf, maailma üks kõrgemaid.

Kõigile kohustusliku tervisekindlustuse maksed on kiiresti kasvanud ja eakatel on mõnikord raskusi nende maksmisega.

Eriti keeruline võib olla ots otsaga kokku tulla naistel, kelle tööelus on olnud laste kasvatamise tõttu pause, ja sisserändajatel, kes värvati aastakümneid tagasi tööle Šveitsi tehastesse, restoranidesse või haiglatesse, võib olla väga raske hakkama saada.

Üha enam inimesi töötab ka veel 70. eluaastates mitte omal valikul, vaid vajadusest. Noorte hulgas kasvab aga tööga seotud stress ja läbipõlemine.

Lisapensioni ettepanek tuli ametiühingutelt, aga selle vastu olid valitsus, parlament ja ettevõtjad, kelle sõnul ei saa sellist asja omale lubada.

Algatus sai aga vajaliku topeltenamuse toetuse. See tähendab enamuse üleriiklikult ja lisaks enamuse enamikus kantonites.

Šveitsis makstakse ka 13 palka – novembris makstakse kõigile välja topeltpalk. See süsteem pidi algselt aitama inimesi jõulude eel ja maksude maksmisel. Pensionärid tõid välja, et ka nemad peavad makse maksma ja jõulurõõm ei lõpe pärast 65. eluaastat.