Eile kogunesid inimesed Tallinnas Vene saatkonna ees, et tuua Navalnõi mälestuseks küünlaid ja lilli. Sama tehti ka Narvas.

Narva kunstiaktivist Vovan Kashtan käib monumendi juures igal õhtul kella 19 paiku. Tema sõnul on monumendi juures tekkinud eriline õhustik, mis julgustab mõtlema kõnevabaduse ja demokraatia väärtuse ning nende eest võitlemise olulisuse üle. Kashtan märkis, et vahel kohtab ta monumendi juures inimesi, keda Navalnõi surm on samuti mõjutanud ning siis avaneb võimalus vahetada mõtteid, tundeid ja üksteist toetada.

„Monumendi juures kogunemine pole muutunud mitte lihtsalt viisiks Aleksei Navalnõit mälestada, vaid ka ühise mure ja lootuse avaldamiseks tuleviku osas, kus õigusi ja vabadusi austatakse ja kaitstakse,“ ütles ta.

Eile küünlaid süüdates avaldas aktivist tänu Navalnõile usu eest, mida ta tekitas kümnetes miljonites inimestes rahuliku ja jõuka Venemaa võimalikkuse osas. Tema sõnul on isegi kolm nädalat pärast Navalnõi surma võimalik koguneda suurimaks sõjavastaseks protestiks viimase kahe aasta jooksul, hoolimata tsensuurist ja repressioonidest.

Kashtan rõhutas kõigi nende inimeste sõnade ja tegude tähtsust, kes tänavatel hüüdsid „Ei sõjale“.

„Kangelased ei sure ja surnud kangelasel saab olla avalikkuse südametunnistusele veel suurem mõju,“ ütles Kashtan intervjuus IdaRepost projektile. Ta tõi välja, et nõukogude okupatsiooni ajal näitasid soomlased ja terve läänemaailm üles solidaarsust Eestiga. Nüüd usub ta, et on tulnud aeg Narval näidata solidaarsust nendega, kes Venemaal vabaduse eest võitlevad.

RusDelfi reporter oli eile monumendi juures umbes 40 minutit ning selle aja jooksul käis umbes kümme inimest lilli panemas. Lilli viidi ka endise Vene konsulaadi hoone juurde. Lillede panemine polnud organiseeritud aktsioon.