Rutte tegi üllatusvisiidi Harkivisse, kus ta kohtus Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga. Hollandist sai seitsmes lääne riik, kes on viimase kahe kuu jooksul alla kirjutanud kümneaastasele julgeolekukokkuleppele Ukrainaga.

Leppe eesmärk on pakkuda Ukrainale abi kuni riik jõuab eesmärgini liituda NATO-ga. Zelenskõi büroo juhataja Andri Jermak ütles, et kokkuleppeid arutatakse ka teiste riikidega.

„Holland aitab kaasa Tšehhi Vabariigi algatusele osta 800 000 suurtükimürsku,“ ütles ta pressikonverentsil. Ta lisas, et need jõuavad kohale juba mõne nädala jooksul.

Varasemalt on Ukraina teatanud, et just suurtükimürskudest ongi neil puudust, mis on pärssinud nende võimekust hoida Vene vägesid tagasi.

Tšehhi Vabariik teatas eelmisel kuul, et on hankinud kolmandatest riikidest 500 000 155 mm mürsku ja 300 000 122 mm mürsku, mis võidakse rahastuse tagamise korral Ukrainasse toimetada nädalatega.

Rutte ütles, et Holland annetab Tšehhi algatusele 150 miljonit eurot, mis tõstab algatuse jaoks kogutud summa 250 miljoni euroni.

Poliitikute visiit Harkivisse on haruldane, kuna linna ründavad regulaarselt Venemaa õhulöögid ja see on võrreldes Kiieviga Venemaa piirile palju lähemal.

„Ukraina liitlaste ees seisev ülesanne on selge – teha endast kõik olenev, et pakkuda seda, mida vaja, nii kauaks, kui vaja,“ ütles Rutte.

Jaga
Kommentaarid