Põhja-Korea viis novembris edukalt orbiidile satelliidi Malligyong-1. Riigimeedia väitis, et satelliit suutis pildistada sõjalisi ja poliitilisi objekte Lõuna-Koreas, USA-s ja mujal, kuid selle kohast pilditõestust pole avaldatud. Samuti pole sõltumatud jälgijad satelliidi signaale tuvastanud.

Hollandi Delfti Tehnikaülikooli satelliidiekspert Marco Langbroek kirjutas oma blogipostituses, et nüüd võib kindlalt öelda, et satelliit töötab.

Satelliit teostas ajavahemikus 19.-24. veebruar manöövreid, et tõsta oma perigeed ehk Maa massikeskmele kõige lähedasemat punkti 488 kilomeetri kõrguselt 497 kilomeetrile, ütles ekspert viidates USA juhitava kombineeritud kosmose operatsioonide keskuse andmetele.

Langbroeki sõnul tõestab see, et Põhja-Koreal on kontroll satelliidi üle, vahendab Reuters.

Esmaspäeval ütles Lõuna-Korea kaitseminister Shin Won-sik, et satelliit ei näita märke muude ülesannete täitmisest või luuretegevusest.

Langbroek ütles Shini kommentaaride kohta, et tõepoolest ei saa hetkel kindel olla, kas satelliit suudab ka edukalt pilte teha, kuid siiski on see funktsionaalne.

Tema sõnul oli satelliidi manööverdamine üllatus, kuna ei oodatud, et pardal on tõukejõusüsteem ja varasemad Põhja-Korea satelliidid manööverdada ei suutnud.

„Satelliidi orbiidi tõstmise võime on suur asi,“ ütles Langbroek.

Ta järeldas, et seni kuni satelliidis on kütust suudab Põhja-Korea pikendada selle eluiga tõstes vajadusel selle kõrgust.

Põhja-Korea on lubanud 2024. aastal välja saata veel kolm spioonisatelliiti.