Moldovast lahku löönud Transnistria piirkonna ametnikud võtsid vastu resolutsiooni, millega nõustuti „pöörduma Föderatsiooninõukogu ja Venemaa Riigiduuma poole palvega rakendada meetmeid Transnistria kaitsmiseks Moldova suureneva surve poolt“.

Moldova ajakirjanik Mihhail Sirkeli ütles RusDelfile, et alates täiemahulise sissetungi algusest Ukrainasse pole Venemaa relvajõudude arv Transnistria territooriumil muutunud.

Sirkeli sõnul on alal kahte tüüpi vägesid - OGRF ehk Vene vägede operatiivrühm ja rahuvalvajate väed.

Ta selgitas, et OGRF on piirkonnas ebaseaduslikult, sest 1999. aastal lubas Venemaa Euroopa Julgeoleku ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) tippkohtumisel, et viib oma relvad ja väed Moldova territooriumilt välja 2002. aastaks, kuid seda pole veel juhtunud. Samuti pole kahe riigi vahel lepingut, mis lubaks nendel vägedel territooriumil viibida.

Rahuvalvajad on piirkonnas tegutsenud 1992. aastast, mil Moldova ja Venemaa sõlmisid lepingu seoses Transnistria relvakonflikti lahendamisega. Sirkeli hinnangul on piirkonnas rahuvalvajaid umbes 1000 kuni 1700. Selle põhjal peab ta uue konflikti tekkimist ebatõenäoliseks.

„Minu arusaamist mööda on üsna tõsine hulk Ukraina relvajõudude sõdureid koondunud Moldova ja Ukraina piiri lähedale Transnistria sektorisse,“ ütles ta. Ka seetõttu ei usu Moldova ajakirjanik, et sõjaline provokatsioon oleks tõenäoline.

Sirkeli hinnangul on kõik sündmused suunatud pinge tekitamisele inforuumis, sest see toimub Moldova presidendivalimiste ja vabariigi EL-i integreerimise referendumi eel. „Nad korraldavad erinevaid provokatsioone: hirmutavad, provotseerivad. Venemaa teeb seda ka edaspidi,“ ütles Sirkeli.