Üks eluaegse karistuse saanutest oli kohtu sõnul kuritegeliku jõugu „vaieldamatu juht“ Ridouan Taghi, kes oli kunagi Hollandi tagaotsituim põgenik. Ta vahistati 2019. aastal Dubais. Teda ja tema kaasosalisi süüdistati kuues mõrvas ja neljas mõrvakatses.

„Ta otsustas, kes tapetakse, ega säästnud kedagi,“ ütles kohtunik. „Taghi ohvritele ja nende lähedastele tekitatud kannatuste hulk on vaevu ette kujutatav,“ lisas ta.

Kohus otsustas, et Taghi kasutas äärmuslikku vägivalda ka vaenlaste ja potentsiaalsete politseiinformaatorite hirmutamiseks.

„Sellega takistas ta inimestel politseiga koostööd tegemast. Sellisel terroril on ühiskonda häiriv mõju,“ ütles kohtunik.

Pea kuus aastat tagasi alanud kohtuprotsessi käigus tapeti võtmetunnistaja vend, tema advokaat ja tunnistaja usaldusisikuna tegutsenud ajakirjanik.

Riigiprokuratuur väitis, et süüdistatavad olid osa „täiesti hoolimatust mõrvaorganisatsioonist, mis on hooletult ja ükskõikselt inimesi tapnud“. Nad ütlesid, et mitmete mõrvade tagajärjed ei olnud „mitte ainult lähedastele tunda, vaid neil on olnud ka järelmõju ühiskonnas laiemalt“.

Kahtlustatavate advokaadid olid taotlenud nende õigeksmõistmist. Kohus lükkas tagasi kaitseargumendid, et kohtupidamine oli ebaõiglane.

Kohus otsustas, et võtmetunnistaja ütlused on usaldusväärsed ja neid saab kasutada tõendina. Tunnistaja ise oli samuti kohtu all. Tema karistust vähendati koostöö tõttu ning kokku mõisteti talle 10 aastat vangistust.

Teistele kahtlustatavatele määrati karistused eluaegsest vangistusest kuni veidi alla kaheaastase vangistuseni. Süüdimõistvaid kohtuotsuseid saab edasi kaevata.