70-aastane Orlov on olnud üle kahe aastakümne inimõigusteorganisatsiooni Memorial üks juhtidest. Organisatsioon võitis 2022. aastal kahasse Nobeli rahupreemia. Aasta varem keelati see Venemaal, vahendab Guardian.

Orlovi süüdistati Vene armee diskrediteerimises arvamusartiklis Prantsuse meedias, milles ta kirjutas, et Vene väed panevad Ukrainas toime massimõrva ja et Venemaa on langenud tagasi totalitarismi.

Oma viimases sõnas kohtus jäi Orlov endale kindlaks, et ei ole toime pannud mingit kuritegu ega kahetse midagi. Selle asemel mõistis ta hukka totalitarismi ja fašistliku Vene riigi.

„Kas ei ole hirmus vaadata, milleks meie riik, mida ka teie arvatavasti armastate, muutumas on? Kas ei ole hirmus, et selles absurdis, selles düstoopias ei pea võib-olla elama mitte ainult teie ja teie lapsed, vaid jumal hoidku, ka teie lapselapsed?“ pöördus Orlov kohtuniku ja prokuröri poole.

Oma viimases sõnas tunnustas Orlov ka hiljuti koloonias surnud Aleksei Navalnõid.

„Ta oli suurepärane inimene, vapper ja aus, kes tingimustes, mis olid tehtud uskumatult karmiks eriti talle, ei kaotanud optimismi ja usku meie riigi tulevikku. Mis iganes tema surma konkreetsed asjaolud võisid olla, oli see mõrv,“ ütles Orlov.

Jaga
Kommentaarid