Macroni sõnul pole isegi Lääne maavägede saatmine Ukrainasse välistatud.

„Täna puudub konsensus maavägede saatmiseks. Aga midagi ei tohiks välistada. Teeme kõik, mis on vajalik, et Venemaa ei saaks seda sõda võita,“ ütles Macron pärast Euroopa liidrite kohtumist Pariisis.

Uus koalitsioon luuakse selleks, et tarnida Ukrainale kesk- ja kaugmaa tegevusraadiusega rakette ja pomme.

„Oleme veendunud, et Venemaa lüüasaamine on Euroopa julgeoleku ja stabiilsuse jaoks hädavajalik,“ rõhutas president.

See on esimene kord, kui nii avalikult arutatakse, kas ÜRO riigid soovivad ühiselt pakkuda vägesid, et toetada Ukraina sõjaväelasi.

Kohtumise lõpus kõneldes hoiatas Macron: „Venemaa hoiak on muutunud. Ta püüdleb edasise territooriumi hõivamise poole ja tema silmad ei ole suunatud mitte ainult Ukrainale, vaid ka paljudele teistele riikidele, nii et Venemaa kujutab endast suuremat ohtu.“

Kohtumisel osalesid teiste hulgas Saksamaa kantsler Olaf Scholz, Suurbritannia välisminister lord Cameron, Poola president Andrzej Duda ja Hollandi peaminister Mark Rutte.

Kohtumisel viibinud Soome presidendi Sauli Niinistö sõnul naasis kohtumine teatud mõttes kahe aasta tagusesse aega, mil Venemaa alustas täiemahulist rünnakut Ukraina vastu.

„Toona otsustati Ukraina toetamise osas väga kiiresti ja kindlalt,“ rääkis Niinistö.

Relvastusabi tähendab eelkõige rohkem laskemoona ja õhutõrjevarustust. Laskemoona - mille tootmine ja tarnimine Ukrainale Euroopast jääb lubadustest maha - saab Ukrainale varsti osta väljastpoolt Euroopat.

Tšehhi peaministri Petr Fiala ettepanek sai 15 riigi toetuse ja on Fiala sõnul väga tugev sõnum Venemaale.

Portugali peaminister Antonio Costa kinnitas Euroopa Liidu kaitseministritele, et kümne päeva jooksul esitavad nad konkreetse plaani, kuidas laskemoonaostudega ukrainlasi toetada.

Jaga
Kommentaarid