Esmaspäeval selgus, et Narva haigla juhatus plaanib ametist tagandada haigla juhi Ago Kõrgvee.

Narva võimuliidu üks juhtidest, riigikogu liige Aleksei Jevgrafov saatis Narva haigla kantseleisse kirja, milles teatas, et neljapäeval toimub nõukogu erakorraline koosolek. Kirja järgi arutatakse koosolekul muu hulgas ka kolm aastat haiglat juhtinud Ago Kõrgvee ametist tagandamist.

Endine minister ja keskerakondlane Tanel Kiik (nüüd SDE ridades) on veendunud, et Narva haigla juhi dr Ago Kõrgvee ametist kangutamise põhjuseks ei ole haigla juhtimise kvaliteet, finantsseis ega tervishoiualased argumendid. „Küsimus on võimu näitamises ja toiduahela ehitamises Narva elanike heaolu arvelt,“ leidis Kiik. „Narva haigla nõukogu enamusel puudub igasugune arusaam tervishoiu toimimisest ning nende moraalne kompass on kahjuks ida suunale kinni kiilunud. Seetõttu puudub mul ka usk, et nende valikud teeniksid Narva elanike huve.“

Kiige sõnul on dr Ago Kõrgvee juhtimisel Narva haigla arenenud, teinud koostööd Tartu Ülikooli Kliinikumi ja teiste tervishoiuasutustega ning liikunud edasi haiglahoonete kaasajastamise plaaniga Euroopa Liidu vahendite toel. „Julgen oma kogemusest öelda, et COVID-19 kriisi ajal aitas dr Kõrgvee operatiivne ja professionaalne tegutsemine päästa palju inimelusid,“ sõnas Kiik.

Kiige sõnul algasid jutud haiglajuhi välja vahetamisest juba sügisel, kui Narvas võim vahetus. „Ütlesin juba siis uutele linnajuhtidele, et nad ei politiseeriks tervishoidu, vaid hoiaksid linna ja haigla juhtimise lahus. Nüüd on paraku näha, et toonased kuuldused vastasid tõele ning viimastel kuudel on tegeletud lihtsalt sobiva ettekäände leidmisega haiglajuhist vabanemiseks. Kõige kurvem on, et kohalike võimumängude ohvriks jäävad Narva haigla patsiendid ja tervishoiutöötajad,“ sõnas ta.

„Eelmine kord, kui kohalik poliitiline jõuk keset kriisi tervishoidu korraldada püüdis, määrati haiglajuhiks varem linnapea ametist vabastatud Aleksei Jevgrafov. Kui dr Kõrgvee ametist kangutamine õnnestub, siis on ilmselge, et ka uus haiglajuht määratakse ametisse poliitilistel, mitte tervishoiualastel kaalutlustel,“ leidis Kiik.

Kiik lisas, et loodab südamest, et Narva elanikud teevad kohalikel valimistel sellest vajalikud järeldused.