Politsei teatas, et nagu Taani peaminister Mette Frederiksen on varem öelnud, ei saa välistada gaasitorude tahtlikku sabotaaži, vahendab Taani ringhääling DR.

„Samal ajal on hinnang, et ei ole vajalikku alust viia Taanis läbi kriminaalmenetlust,“ teatasid Kopenhaageni politsei ja Taani politsei luureteenistus (PET).

Varem sel kuul teatas ka Rootsi politsei, et juurdlus lõpetati. Põhjenduseks öeldi, et puudub „Rootsi jurisdiktsioon“.

Ei Kopenhaageni politsei ega PET taha asja lähemalt kommenteerida.

2022. aasta 26. septembril kell 2.03 kohaliku aja järgi toimus plahvatus Nord Stream 2-l Läänemere põhjas umbes 20 kilomeetri kaugusel Bornholmi saare Dueodde neemest lõunas. Samal päeval kell 19.03 kohaliku aja järgi toimus plahvatus Nord Stream 1-l.

Kolmel gaasitorul leiti seejärel neli suurt auku. Merepinnal oli mitu päeva näha põhjast tulevaid mulle.

Venemaa presidendi pressiesindaja Dmitri Peskov teatas, et Kremlis ollakse „hämmeldunud absurdse olukorra“ mis tekkis Nord Streami gaasitorude plahvatuste uurimisega Taanis.

Peskovil paluti pressikonverentsil kommenteerida Taani politsei otsust, et kuigi võis tegemist olla tahtliku sabotaažiga, uurimine lõpetatakse, sest alust kriminaalmenetluse algatamiseks ei ole, vahendab Interfax.

„Kindlasti, olukord on lähedane absurdile. Ühelt poolt tunnistatakse, et leidis aset ettekavatsetud diversioon, ja teiselt poolt ei mingit edasiliikumist,“ ütles Peskov. „Võttes arvesse kõiki informatsioonilekkeid, tervet hulka fakte, mis selle juurdluse käigus teatavaks said, on näha, et kõik on piisavalt selge: selle juurdluse käigus hakati, nagu öeldakse, jõudma oma lähimate liitlasteni. Selle juurdluse algetappidel pöördusime me korduvalt taanlaste poole, küsides toimunu kohta informatsiooni, aga meile öeldi ära. Me ei saanud võtta osa mingitest uurimistoimingutest ja ei või saada mingit informatsiooni ka praegu. Aga olukord on antud juhul niivõrd selge, et saab väljendada ainult kõige absoluutsemat hämmeldust ja ei midagi muud.“