Kohtumine Pariisis on osalejatele võimalus „taaskinnitada oma ühtsust ning otsustavust võita Venemaa Ukrainas peetav agressioonisõda“, teatas Prantsusmaa presidendiadministratsioon AFP vahendusel.

See annab lisaks märku Macroni innukusest esitada ennast Ukraina asja eestkõnelejana Euroopas ajal, kui kardetakse, et USA toetus võib peagi kaduda.

„Peksasaanud ja haavatud, aga endiselt seismas. Ukraina võitleb iseenese, oma ideaalide, meie Euroopa eest. Meie pühendumine tema kõrval ei kõigu,“ kirjutas Macron X-is sõja alguse teisel aastapäeval.

Macroni jaoks on konverents ka võimalus näidata Euroopa autonoomiat julgeolekuasjades, millest ta rääkis juba enne Venemaa täiemahulist sissetungi Ukrainasse.

Umbes 20 Euroopa riigi- ja valitsusjuhi hulgas, kes kohale saabuvad, on Saksamaa liidukantsler Olaf Scholz ja Poola president Andrzej Duda. Avasõnad ütleb videoühenduse kaudu Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.

Prantsusmaa presidendiadministratsiooni teatel uuritakse kohtumisel viise Ukraina tõhusaks toetamiseks.

Lääne ametiisikud tunnistavad, et Venemaa ähvardab tänavu konfliktis edu saavutada Ukraina relva- ja laskemoonapuuduse tõttu.

Üks Prantsusmaa presidendiadministratsiooni anonüümseks jäänud ametnik ütles, et kohtumine peab vastu vaidlema igasugusele muljele, et kõik laguneb koost.

„Me tahame saata Putinile selge sõnumi, et ta ei jää Ukrainas peale,“ ütles ametnik, kelle sõnul uurivad osalised viise asjade paremini ja otsustavamalt tegemiseks, isegi kui uusi abisaadetisi välja ei kuulutata.