„Sergei Kirijenko otsusel lisada [rahastus] uute territooriumide juhendite kavasse,“ seisab ühes Delfi valdusse jõudnud Kremli salajases eelarvedokumendis real, mis puudutab Venemaa Punase Risti rahastamist.

Kava kohaselt süstib Kreml Venemaa Punasesse Risti (RKK) üle 6,7 miljonit eurot, muuhulgas selleks, et ühendus saaks Donbassis ning Kremli kõneviisi järgi „vabastatud aladel“ avada neli uut piirkondlikku ja 62 kohalikku haru. Samuti õpetada välja koordinaatoritest ja vabatahtlikest koosnevad meeskonnad „eesmärgiga vahetada Donbassis välja rahvusvahelise Punase Risti Komitee humanitaartegevused“.

Delfi ja meie partneritega vestelnud ekspertide sõnul läheks selline tegevus vastuollu rahvusvahelise Punase Risti põhimõtetega, mille kohaselt tohivad Punase Risti rahvuslikud harud okupeeritud aladel tegutseda vaid vastava riigi loal. Lisaks kuulub selline õigus rahvusvahelisele liikumisele.

„Kremli lekked“ on Venemaa presidendi administratsioonist lekkinud dokumentidel põhinev artiklisari. Sarja eilses avaloos kirjutasime, kuidas Kreml tagab sadade miljonite eurode suuruse propagandatoega Vladimir Putini võidu eelseisvatel presidendivalimistel ning kuidas Kreml peab infosõda omaenda ühiskonna vastu.

Dokumendid, millest värskeimad pärinevad eelmise aasta detsembrist, sai enda valdusse Delfi ja me jagasime neid ühiseks uurimiseks ajalehega Expressen Rootsist, Venemaa sõltumatute väljaannetega Meduza ja iStories, Kesk-Euroopa ja Poola uurivate väljaannetega Vsquare.org ja Frontstory.pl, Saksamaa uuriva ajakirjanduse keskusega Paper Trail Media ning sealse ajakirjaga Der Spiegel ja telekanaliga ZDF, Austria ajalehega Der Standard ja Tamedia väljaannetega Šveitsis.

Kreml punub oma Z-võrgustikku

Kremlit ja RKK-d ühendav lüli on mees nimega Pavel Savtšuk. Tänaseks kõigest 29-aastane Savtšuk sai RKK juhiks 2021. aastal. Noore mehe karjäär sai hoo sisse aga juba 2018. aastal, kui ta määrati 24-aastasena Venemaa presidendi Vladimir Putini loodud ONF-i ehk Ülevenemaalise Rahvarinde (vn Общероссийский народный фронт) keskaparaadi liikmeks. Toona tehtud fotodelt on näha, kuidas Savtšuk istub ümarlaua taga ühes Putini ja presidendi administratsiooni esimese asejuhi Sergei Kirijenkoga ehk mehega, kelle kabinetist pärinevad Delfile lekkinud eelarvedokumendid.

Pavel Savtšuk on küll noor, kuid juba aastaid Putini loodud ühingutes liige olnud.

Mullu detsembris lõi ONF Putini presidendikandidatuuriks algatusrühma „Putini meeskond“ ja kogus vajalikud allkirjad, et ta saaks ametlikult tänavu märtsis toimuvatel presidendivalimistel kandideerida. ONF on ühtlasi organisatsioon, millele kuulub kurikuulsa Z-sümboli kaubamärk, mis teatavasti on saanud 24. veebruaril 2022 Ukrainas alanud Venemaa verise sissetungi ajal Putini sõjamasina sümboliks.

Aasta tagasi kehtestas Euroopa Liit ONF-ile ka sanktsioonid. Üheks selle põhjuseks oli fakt, et ONF korraldab ühiskondlikku kampaaniat „Kõik võidu nimel!“, millega kogutakse nii füüsilisi kui ka rahalisi annetusi, et toetada Donetski ja Luhanski nn rahvavabariikide ning Venemaa sõjalisi üksusi. Kampaania abil ostetakse Ukraina vastu sõda pidavatele üksustele öövaatlusseadmeid, soojus- ja lasersihikuid, droone ja kuuliveste. Muuseas praegu on neil Venemaa ühe peapropagandisti Vladimir Solovjoviga käimas ühine annetuskampaania luureüksustele droonide ostmiseks.

„Meie teiega oleme võitja-rahvas. See on meil geenides,“ seisab ONF-i lehe päises Vene sotsiaalmeediakanalis VK.

Kremli punutud Z-võrgustik muutub veelgi tihedamaks, kui tuua mängu järgmine Putini korraldusega loodud n-ö kodanikuliikumine nimega Venemaa ühendus Teadmine (vn Российское общество Знание). Seegi organisatsioon saab nii meie dokumentide kui ka Vene föderatsiooni avaliku eelarve kohaselt miljoneid eurosid riigitoetust.

Tema eesmärkide hulka kuulub „patriotismi sisendamine nooremale põlvkonnale“.

Ühenduse president on eelmainitud Sergei Kirijenko. Savtšuk on aga üks selle lektoritest. Tema eesmärkide hulka kuulub „patriotismi sisendamine nooremale põlvkonnale“. Veebivideotes peab Savtšuk pikki vestlusi, käes mikrofon, millele on kleebitud organisatsiooni sümbol Z. Tema selja taga seinal ilutseb teinegi suur Z-embleem.

Küsimusele, kui sobilik on Venemaa Punase Risti juhil tegutseda paralleelselt ONF-i ja Teadmiste sarnastes ühingutes – ning ka kõigile muudele meie esitatud küsimustele –, jätsid nii Savtšuk isiklikult kui ka RKK organisatsioonina vastamata. Vastustest keeldumist põhjendasid nad sellega, et „Kremli lekete“ uurimises osalevad ka Venemaal keelatud väljaanded – Meduza ja iStories.

Selfie’d Genfis aitavad täita Kremli eesmärke

Samal ajal pole Savtšuki sidemed takistanud tal ka rahvusvahelises Punase Risti kogukonnas nähtavat rolli mängida. 2022. aasta suvel valiti ta rahvusvahelise Punase Risti ja Poolkuu föderatsiooni (IFRC) juhatusse, mis annab talle muu hulgas võimaluse reisida Genfi, kus asub IFRC peakontor. Neilt reisidelt meeldib Savtšukile postitada fotosid oma Telegrami-kanalisse. Näiteks postitas Savtšuk eelmise aasta detsembris sinna selfie endast koos ameeriklanna Kate Forbesiga, kes oli äsja IFRC uueks presidendiks valitud.

Pavel Savtšuk käis mullu Genfis ja kohtus seal IFRC uueks presidendiks valitud Kate Forbesiga. Muidugi tegid nad koos ka pilti.

IFRC kõneisik lausus meile saadetud kirjalikus vastuses, et organisatsioon oli Savtšuki positsioonist ONF-i keskstaabis teadlik. IFRC sõnul kinnitas Savtšuk „oma seotust ONF-iga alates 2019. aastast kuni 2022. aasta märtsini.“

Siiski seisis veel tänavu veebruari keskel Savtšuki nimi, foto ja kirjeldus liikumise veebilehel keskstaabi teiste liikmete kõrval. Kuid pärast seda, kui saatsime vastava päringu nii RKK-le kui ka IFRC-le, kadus tema nimi kiirelt sellest nimekirjast. Samas seisab tema avalikus CV-s endiselt, et ta kuulub ONF-i keskstaapi.

Seejuures on Savtšuki positsioon IFRC juhatuses Kremli jaoks väga oluline. Nimelt nähtub meie valduses olevatest dokumentidest, et Kreml otsib võimalust tõsta Venemaa ja vene keele mõjuvõimu Punase Risti rahvusvahelises liikumises. Selleks kasutataksegi ära just Savtšuki kuulumist IFRC-sse. Neis paberites viidatakse vajadusele rahastada Venemaa Punase Risti lingvistilist keskust, et tõlkida IFRC materjale vene keelde ning levitada neid vene keele mõju kasvatamiseks Sõltumatute Riikide Ühenduse liikmesriikides, mille moodustavad endised Nõukogude Liidu liikmesriigid, välja arvatud Baltimaad ja Moldova. Samuti on Kremli üheks eesmärgiks muuta vene keel IFRC ametlikuks töökeeleks.

„Heas“ seltskonnas mitmel istmel

ONF ei ole aga sugugi ainus Kremli algatatud sõda õigustav ja toetav liikumine, millesse Savtšuk ennast seganud on. Delfi valduses olevad dokumendid seovad RKK otseselt ka liikumisega Me Oleme Koos (vene keeles viidatakse sellele sageli teemaviitega #МыВместе). Dokumentide kohaselt tegutseb RKK okupeeritud territooriumidel humanitaarabi andmisel just Me Oleme Koos staabi koosseisus.

Me loodame, et see aitab meie kangelastel pääseda lähemale võidule.

liikumine Me Oleme Koos

Alates Venemaa sissetungist Ukrainasse on selle liikumise peamine eesmärk olnud toetada Vene sõdurite perekondi ja mobiliseerituid. Ühing ja selle kohalikud harud korraldavad rahakogumiskampaaniaid, mille eesmärgid on paljudel juhtudel otseselt vastuolus Punase Risti aluspõhimõtetega. Seejuures teevad nad seda täiesti avalikult, näiteks reklaamides sotsiaalmeedias algatust saata rindel olevatele Vene sõduritele soojussihikuid, peitevõrke ja muud varustust.

„Me loodame, et see aitab meie kangelastel pääseda lähemale võidule,“ kirjutavad nad. „Isamaa kaitsjate ja nende perekondade toetamine“ oli selle liikumise ühe peamise tegevusena välja toodud ka nende eelmise aasta aruandes.

Liikumise Me Oleme Koos veebilehel on liikumise toetajate nimekirjas toodud RKK kõrval välja veel näiteks Euroopas sanktsioneeritud organisatsioon Isamaa Kaitsjad, Venemaa võimupartei Ühtne Venemaa ning selle noorteorganisatsioon Noor Kaardivägi.

Rahvusvahelise Punase Risti komisjoni (ICRC) esindaja Ariane Bauer ütles, et liikumises Me Oleme Koos osalemine ei vasta Punase Risti liikumise põhimõtetele. Organisatsiooni teatel juhiti sellele ka RKK-s tähelepanu ning ICRC teadmise kohaselt olevat RKK ka liikumisest Me Oleme Koos välja astunud.

Ent avalik informatsioon internetis viitab, et RKK on seal endiselt tegev.

Savtšuk on liikumisega Me Oleme Koos ka isiklikumalt seotud. Nimelt annab liikumine välja omanimelist auhinda, mille korralduskomiteed juhib – taas – Sergei Kirijenko. Pavel Savtšuk kuulub auhinna korraldustoimkonda ja on oma CV kohaselt selle kaasorganisaator. Toimkonda kuulub ka näiteks Putini lasteõiguste volinik ja Haagi rahvusvahelise kriminaalkohtu tagaotsitavate nimekirja kantud Maria Lvova-Belova.

Heas seltskonnas! Kõik ülejäänud korraldustoimkonna liikmed sellelt ekraaniõmmiselt peale Savtšuki on EL-i sanktsioonide all. Leonid Rošal (vasakul) on ONF-i keskstaabi kaasjuht, Natalja Sergunina Moskva abilinnapea ning Margarita Simonjan (paremal) on Vene riigimeedia Rossija Segodnja peatoimetaja.

Samuti kuulub Savtšuk Vene föderatsiooni Kodanike Koja liikmete sekka. Tegemist on järjekordse Putini käsul loodud nn ühiskondliku organiga, mis juhib mitmeid „sõjalist erioperatsiooni“ õigustavaid ja propageerivaid projekte. Näiteks näeb üks kodanike koja projekt ette rahvusvahelise avaliku kohtu loomist „Ukraina neonatside ja nende kaasosaliste kuritegude“ uurimiseks, teine projekt kannab aga pealkirja „Tõendid Ukraina fašistlike kuritegude kohta“.

Veel ühe Putini loodud riikliku organisatsiooniga Isamaa Kaitsjad, mille eesmärk on saata veteranid tagasi rindele, allkirjastas Savtšuk RKK nimel koostöölepingu alles veebruari keskel. Lepe näeb ette sõjaveteranidele ja nende lähedastele psühhosotsiaalse toe andmist. Isamaa Kaitsjate esindajana kirjutas Savtšuki kõrval leppele alla selle organisatsiooni juht Anna Tsiviljova.

Kusjuures, Tsiviljova on Putini nõbu ning Euroopa Liit kehtestas talle kaks kuud tagasi ka sanktsioonid just tema tegevuse tõttu Isamaa Kaitsjate organisatsioonis. Seejuures viitab EL-i sanktsioonimäärus, et Tsiviljova sai Isamaa Kaitsjate juhiks just tänu sugulusele Putiniga. Ka Isamaa Kaitsjate organisatsioonile kehtestas EL sanktsioonid.

13. veebruaril 2024 postitati Venemaa Punase Risti lehele uudis sellest, kuidas organisatsioon allkirjastas riikliku organisatsiooniga Isamaa Kaitsjad koostöölepingu. Pildil Pavel Savtšuk ja Anna Tsiviljova

„Võitu, võitu, võitu kõigil rinnetel!“

14. detsembril 2022 oli Venemaa taas pommitamas Ukraina linnu ja elektrivõrke rakettide ja droonidega – Ukraina õhutõrje polnud sellal veel nii kõval tasemel, et riiki tõhusalt kaitsta. Ukrainlased olid harjunud hakkama saama elektrita ning paljud neist ööbisid pommivarjendites või jooksid sinna, kui kõlasid õhuhäired. Inimesed surid.

Sel õhtul andis Pavel Savtšuk tehase Avangard töötajatele Venemaa Punase Risti nimel üle „Põlvkondade ühendaja“ tiitli võitmist tunnustava diplomi. Tegemist oli osaga „Korporatiivse doonorluskultuuri“ konkursist.

Venelased tabavad nendega pea eranditult tsiviilobjekte.

Indrek Kannik

Galal rõhutati, et Venemaa Punane Rist on selle riigi vanim humanitaarorganisatsioon. Sellises auhindade üleandmises ei olnukski ehk midagi erilist, kui Avangard ei oleks sõna otseses mõttes relvatehas, mis kuulub sanktsioneeritud riiklikule relvatööstusele Almaz-Antey.

Avangard toodab ainsana Venemaal S-300 ja S-400 rakette. Ehkki algselt olid need ette nähtud õhutõrjerakettideks, kasutab Venemaa neid Ukrainas ka maismaasihtmärkide vastu, mis teeb nad rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse direktori Indrek Kanniku sõnul aga äärmiselt ebatäpseks. „Venelased tabavad nendega pea eranditult tsiviilobjekte, näiteks kortermaju, ning tapavad kümneid ja sadu ukrainlasi. Paraku ei suuda ka Ukraina õhutõrje neid edukalt alla lasta,“ rääkis Kannik.

Samal galal pälvis eriauhinna ka Rosteci gruppi kuuluv ühendatud lennukiehituse korporatsioon (vn Объединенная авиастроительная корпорация), mis toodab Su ja Migi hävituslennukeid.

Pavel Savtšuk (lillas ülikonnas) kuulamas Vladimir Putinit.

Kõige selle keskel ei üritagi RKK juhtkujud peita oma positiivset meelestatust sõja osas – mitmed neist on avalikult „sõjalise erioperatsiooni“ toetuseks sõna võtnud. Näiteks kutsus RKK Tveri piirkondliku haru juht Nikolai Dobõlev üles kõiki inimesi Vene sõdureid ja ohvitsere toetama. „Nad täidavad auväärselt oma sõjalist kohustust, kaitstes meie riigi julgeolekut,“ teatas Dobõlev kohalikus meedias. Samas sõnavõtus levitas ta ka valeinfot, justkui lasknuks Ukraina sõdurid selja tagant maha Mariupoli elanikke, kes sõja eest pageda soovisid.

„Kuidas me saame rääkida mingisugustest rahuläbirääkimistest, kui Ukraina natsid sooritavad meie silme ees sõjakuritegusid,“ püstitas ta küsimuse.

RKK Sverdlovski haru juht ning sealse meditsiinikolledži direktor Irina Levina aga edastas uusaastatervituse kolleegidele ja vilistlastele, „kes täidavad kangelaslikult oma sõjalist ja ametialast kohustust sõjalisel erioperatsioonil“. „Soovime neile julgust, jõudu ja Jumala abi! Võitu, võitu, võitu kõigil rinnetel!“ kuulutas ta.

Kui palusime rahvusvaheliselt Punase Risti komiteelt ja Punase Risti rahvusvaheliselt föderatsioonilt – ehk kahelt liikumise keskselt organisatsioonilt – hinnangut nii Savtšuki isiklike kui ka RKK seoste kohta Putini sõja- ja propagandasüsteemiga, hoidusid mõlemad hoolikalt seisukohti võtmast.

„Venemaa Punane Rist on üles näidanud pühendumust kõige rohkem abi vajavate inimeste ja meie tööd juhtivate aluspõhimõtete toetamisel. Kui ilmnevad ausameelsuse rikkumise kohta tõendid, on IFRC-l põhikirjast tulenevad uurimismehhanismid, mis kohalduvad igale rahvuslikule seltsile meie võrgustikus,“ seisis föderatsiooni vastuses.

Kusjuures, 2023. aasta veebruaris kehtestas Ukraina Venemaa Punase Risti ja Pavel Savtšuki suhtes sanktsioonid, põhjendades otsust sellega, et mõlemad levitavad „Venemaa tegevuse õigustamiseks Kremli propagandanarratiive“. Ükski teine riik ei ole siiani sellele järgnenud.

Eesmärk käituda põhimõtete-vastaselt

Delfile lekkinud dokumentidest selgub muu hulgas, et Venemaa Punasele Ristile (RKK) on seatud eesmärk asendada okupeeritud aladel rahvusvahelise Punase Risti tegevus. Mullu augustis registreeriti Venemaa äriregistris ka okupeeritud Donetski Punase Risti haru. Selle juhiks sai Vene kodanik, kes veel kuu varem esines sealses riigimeedias RKK esindajana.

Mullu augustis registreeriti Venemaa äriregistris ka okupeeritud Donetski Punase Risti haru.

Eelmise aasta juunis avaldas Vene infoagentuur TASS uudise, mille kohaselt viis RKK nn Donetski rahvavabariiki esimese humanitaarabi saadetise. Mõned tunnid hiljem aga muutis TASS uudist ning nüüd ei olnud abi korraldaja enam mitte RKK, vaid Donetski Punane Rist.

Seejuures avaldas TASS ka video, milles Donetski Punase Risti esindajana tutvustatud Jekaterina Suhhatšova rõõmustas, et see esimene saadetis tuli just RKK-lt. Video pealkiri oli „Donetski Punase Risti organisatsioon asendab jooksu pistvat Komiteed!“.

Punase Risti liikumise statuudi järgi tohivad aga sõjalise konflikti piirkonnas tegutseda vaid rahvusvahelise Punase Risti komitee (ICRC) töötajad. Nii on see olnud läbi kogu Punase Risti ajaloo. Näiteks on ICRC üks olulisemaid ülesandeid sõjavangide külastamine, et dokumenteerida nende kinnipidamise tingimusi ning tagada, et neid koheldaks inimlikult.

Okupeeriva riigi ehk praegusel juhul Venemaa Punase Risti haru tohiks okupeeritud aladel viibida vaid juhul, kui selleks annab loa Ukraina Punane Rist. Loomulikult Ukraina haru sellist luba andnud ei ole.

Meie uurimispartner Meduza rääkis varem ICRC heaks töötanud inimesega, kes kinnitas, et sõja esimeste kuude jooksul pidas RKK Punase Risti liikumise põhimõtetest kinni ning ei üritanud okupeeritud aladele siseneda, ent see muutus 2023. aastast. Teise allika sõnul käisid RKK vabatahtlikud möödunud aasta esimeses pooles väidetaval humanitaarmissioonil Mariupolis.

Me teame, kes nad on. Nad on kohalikud inimesed. Nad ei ole Vene Punase Risti osa.

Ariane Bauer

ICRC Euroopa ja Kesk-Aasia piirkonna juht Ariane Bauer rääkis, et see, kui Vene Punane Rist okupeeritud aladel tegutseks, ei oleks kooskõlas liikumise põhimõtetega.

Bauer sõnas seejuures, et Donetski Punane Rist koosneb kohalikest inimestest, kes on humanitaartegevuste osutamiseks jõud kokku pannud. „Oleme nendega kontaktis. Me teame, kes nad on. Nad on kohalikud inimesed. Nad ei ole Vene Punase Risti osa,“ ütles ta.

Samas tunnistas Bauer, et ehkki ICRC-l on okupeeritud Donetskis ja Luhanskis umbes sada inimest kohapeal, on organisatsioon olnud sunnitud oma tegevusi seal piirama. „Meil on teatud tegevused, mis jätkuvad väikeses mahus, ja me loodame, et suudame peagi oma tegevust seal taas laiendada,“ lausus Bauer, viidates käivatele läbirääkimistele Vene võimudega. Samuti märkis ta, et ICRC ei ole rahul ligipääsuga sõjavangidele. Tänase seisuga on nad saanud külastada nii Venemaal kui Ukrainas kokku vaid 2400 vangi.