Jarmõš ütles, et möödunud nädalal Vene vangilaagris surnud Navalnõi matusekorraldust ei ole veel kindlaks määratud.

Ta lisas, et pole veel selge, kas Vene võimud sekkuvad Navalnõi matuste korraldamisse.

Jarmõš andis reedel sotsiaalmeedias teada, et üks uurimiskomitee uurija helistas Navalnõi emale Ljudmilale ning esitas talle ultimaatumi. Too rääkis, et Ljudmila peaks nõustuma salajase matusega, millest avalikkus kuidagigi osa ei saa. Kui ema keeldub, maetakse Navalnõi maha koloonia territooriumile. Uurija ütles, et emal on otsustamiseks aega kolm tundi.

Ljudmila polnud nõus ultimaatumile alluma. Ta ütles, et uurimiskomiteel pole mingit õigust otsustada, kuhu ja kuidas peaks tema poja matma. Jarmõši sõnul toetub naine seadusele, mille kohaselt peaks uurijad andma surnukeha lähedastele üle mõne päeva jooksul pärast seda, kui surma põhjus on kindlaks tehtud. Tärmin oli laupäev.

Ljudmila nägi oma poja surnukeha kolmapäeva õhtul. „Uurijad väidavad, et nad teavad surma põhjust,“ ütles ta eile sotsiaalmeedias. Poja kaotanud naise sõnutsi olid ametnikel valmis kõik meditsiinilised ja juriidilised dokumendid. Dokumentidel märgiti, et tegu oli loomuliku surmaga.

Ljudmila nentis juba eile, et võimud tahaks, et tema poeg maetaks salaja. Ta sõnas ka, et võimud tahavad teda viia surnuaeda värske haua juurde ja öelda: „Siin lamab teie poeg.“

„Ma ei ole sellega nõus. Ma tahan, et ka teil – kellele Aleksei on kallis, kelle jaoks tema surm oli isiklik tragöödia – oleks võimalus temaga hüvasti jätta,“ lausus ta.

Ljudmila märkis, et üks uurija ütles talle avameelselt: „Aeg ei ole teie poolel, laip laguneb.“

Jaga
Kommentaarid