„Peaministri põhimõtete dokument peegeldab laialdast avalikku konsensust sõja eesmärkide ja Hamasi võimu asendamise üle Gazas tsiviilalternatiiviga,“ seisis peaministri büroo avalduses.

Neljapäeval Iisraeli julgeolekukabinetile esitletud dokumendi kohaselt säilitab Iisrael julgeolekukontrolli Jordaaniast läänes asuvas piirkonnas, sealhulgas okupeeritud Läänekaldal ja Gaza sektoris, vahendab Reuters.

Pikaajaliste eesmärkidena lükkab Netanayhu tagasi Palestiina riigi „ühepoolse tunnustamise“. Tema sõnul saavutatakse lahendus palestiinlastega ainult kahe poole vahelistel läbirääkimistel. Dokumendis ei nimetatud, kes esindaks Palestiina poolt.

Lisaks on vahe-eesmärkideks demilitariseerimine ja deradikaliseerimine. Netanyahu ei täpsustanud, millal see etapp algab või kaua see kestab. Gaza sektori taastamise tingimuseks on selle täielik demilitariseerimine.

Netanyahu tegi ettepaneku, et Iisrael oleks kohal Gaza-Egiptuse piiril enklaavi lõunaosas ning teha selles piirkonnas koostööd Egiptuse ja USA-ga, et hoida ära salakaubaveo katseid.

Netanyahu soovitas teha koostööd kohalike esindajatega „kes ei ole seotud terroristlike riikide või rühmitustega ega ole nende poolt rahaliselt toetatud“, et asendada Hamasi võim Gazas ja säilitada avalik kord.

Palestiina presidendi Mahmoud Abbasi pressiesindaja Nabil Abu Rudeineh ütles Reutersile, et Netanyahu ettepanek on määratud läbikukkumisele.

„Kui maailm on tõeliselt huvitatud piirkonna julgeolekust ja stabiilsusest, peab ta lõpetama Palestiina maa okupatsiooni Iisraeli poolt ja tunnustama iseseisvat Palestiina riiki, mille pealinn on Jeruusalemm,“ ütles ta.

Kahe riigi lahendus on pikka aega olnud lääne poliitika selles piirkonnas, kuid Palestiina riikluse saavutamisel on tehtud vähe edusamme.