Advokaadid väidavad, et Trump võis dokumendid endale jätta, sest määras need isiklikeks materjalideks president olles, vahendab Guardian.

Advokaadid kirjutasid 22-leheküljelises esildises, et otsus määrata dokumendid isiklikeks materjalideks seaduse nimega Presidential Records Act alusel tähendab, et see oli Trumpi presidentuuri ametlik akt, mille eest ei saa talle süüdistust esitada, vahendab Guardian.

Trumpi taotlus süüdistused tühistada kujutab endast presidendivõimu erakordset tõlgendamist, mis lubaks presidentidel kasutada rahvusliku julgeoleku saladusi pärast ametist lahkumist, nagu süda lustib, leiavad õiguseksperdid. Salainformatsiooni sisaldav materjal on USA riigi omand ega saa oma olemuselt olla isiklik.

Trump on varem selle kriminaaljuurdluse käigus väitnud, et dokumendid vabanesid automaatselt salastuse alt, kui ta viis need Valge Maja residentsi, või et ta võis need salastatusest vabastada oma peas.

Väide presidendi puutumatuse kohta oli üks mitmetest esildistest, mille Trump eile sisse andis, püüdes saavutada eriprokurör Jack Smithi spionaažiseaduse alusel esitatud süüdistuste tühistamist. Trump väitis muu hulgas veel, et süüdistuse tuumasaladuste enda käes hoidmises võib tühistada, sest tema vastavat Q-taseme saladustele ligipääsu luba ei oldud veel tühistatud.

Q-loa argumendiga võib Trumpil probleeme tekkida, sest see anti Trumpile kasutamiseks ainult presidendiametis olemise ajaks ning ei ole mingeid tõendeid, et selle kehtivus oleks jätkunud pärast ametist lahkumist. Lisaks sellele ei anna load üksi luba hoida salajasi materjale väljaspool spetsiaalseid ruume.