„ELi suursaadikud leppisid äsja põhimõtteliselt kokku 13. sanktsioonipaketis Venemaa agressiooni raames Ukraina vastu,“ teatas EL-i eesistujariik Belgia sotsiaalmeediaplatvormil X.

Uue paketiga lisatakse nimekirja 193 üksust ja isikut, kellel on keelatud EL-is äri teha või liidu riikidesse reisida. Uusi meetmeid konkreetsete majandussektorite vastu ei ole, teatasid EL-i allikad.

Allikate sõnul jaguneb nimekirja fookus laias laastus Venemaa sõjatööstuse kompleksi kuuluvate üksuste ja isikute vahel ning Ukraina lastega kaubitsemise ja röövimisega seotus isikute vahel, vahendab Reuters.

Peamiselt on nimekirjas Venemaa ettevõtted, lisaks on seal veel kolm Hiina ettevõtet, üks Hongkongis asuv ettevõte, üks Põhja-Korea ja üks Valgevene firma.

Sanktsioonid keskenduvad Venemaa sõjaväge toetavale hankevõrgustikule, eelkõige droonide valmistamise tarneahelale.

Rahvusvahelise Kriminaalkohtu peaprokurör ütles mullu märtsis, et Venemaa on Ukraina okupeeritud piirkondade laste- ja hooldekodudest üle andnud „vähemalt sadu“ lapsi ning „paljud“ on lapsendamiseks antud.

Kohus esitas ametnikele, sealhulgas Putinile, süüdistuse Ukraina laste röövimises ja nimetas seda sõjakuriteoks. Moskva eitab kuritegu, nende sõnul kaitsevad nad sõjapiirkonnast pärit lapsi. Ukraina teatel on Venemaa riigist välja viinud üle 4000 lapse.

Pakett kiidetakse ametlikult heaks 24. veebruaril, mil möödub kaks aastat Venemaa täiemahulise sissetungi algusest.

Jaga
Kommentaarid