Alates esmaspäevast, 19. veebruarist, käivad Järvamaal Käravetel demineerimistööd korterelamust leitud ohtliku lõhkematerjali hävitamiseks. Demineerimistööde juhi Toomas Stroo sõnul hävitatakse leitud aine jooksvalt: „Nii eile kui täna tegeleme järk-järgult sündmuskohal leitud lõhkeaine koguse kindlaks tegemise ja leitu ohutu kahjutuks tegemisega.“

Stroo sõnul teostatakse terve tänase päeva jooksul lõhkeaine kontrollitud hävitamist ning seetõttu võib olla piirkonnas kuulda plahvatusi. Vahetus läheduses elavaid inimesi on päästjad ja politsei teavitanud.

Esialgsel hinnangul kestab sündmus täna hiliste õhtutundideni. „Kindlat tööde lõppu ei saa prognoosida, kuid palume elanikel arvestada, et tööd võivad kesta veel hommegi,“ ütles demineerimistööde juht.

Politseinikud on piiranud ohuala Oja tee kortermajade piirkonnas ning hetkel on inimeste liikumine sündmuskoha läheduses piiratud. Korterelamute inimesed on leidnud ajutise peatuspaiga lähedaste juures. Teistele Oja teel elavatele inimestele on tagatud kojupääs, kasutades alternatiivseid teid. Inimesed lubatakse kodudesse tagasi esimesel võimalusel.

Demineerimistöid teostavad Ida- ja Põhja-Eesti pommigrupi demineerijad, sündmuskohal turvavad ohutust Aravete komando päästjad, kiirabi ning politseipatrullid.

Mehe käes plahvatas pulber

Ida prefektuuri operatiivjuht Jaanus Murakas ütles eile, et esmaspäeva hommikul veidi peale kella 9.00 anti häirekeskusele teada, et Lääne-Virumaal üritas mees käes pulbrit põlema panna, mis plahvatas. Sündmuskohale saabusid lisaks politseinikele ka päästjad, kiirabi ja demineerijad. Kannatanu, 66-aastane mees toimetati haiglasse.

„Politseinikud tegelesid eile terve päev juhtumi uurimisega ning eile õhtul leiti läbiotsimise käigus Järvamaal Käravetel asuvast korterist veel võimalikku lõhkeainet. Päästjad evakueerisid kortermaja elanikud ning teavitasid läheduses elavaid inimesi ja andsid edasised juhtnöörid,“ lisas Murakas.

Eile kella 12.50 paiku rääkis päästeameti Ida regiooni peademineerija Rasmus Rooden Delfile, et lõhkeaineid leiti lisaks korterile ka maja juures olnud kuurist.

Kohalike sõnul hoidis mees pigem omaette

Kohalikud elanikud rääkisid eile Delfile, et 66-aastane mees hoidis pigem omaette. Keegi temaga korterit ei jaganud. Küll väideti, et tal olla tütar, kes praegu elab välismaal. „Hirmutav on see, et samas majas elab noor pere, kus mitu last,“ märkis üks kohalik.

Mehe nimi on Lembit ja ta on Käravetel elanud nii kaua, kui mõni elanik mäletab. „Töötas kunagi kolhoosis. Tegeles elektritööde ja muu sellisega. Tundus nutikas. Aga samas ka uudishimulik, tahtis pidevalt midagi ehitada,“ meenutas üks vanem mees, kes elab asula teises otsas. Tehnilisi asju, lõhkeainega? „Täpselt ei teagi.“ Seda, et Lembitu valdkonnaks olid elektritööd, kordas mitu inimest.

Kohapeal muljetati ka, et Lembit tundus omapärane. Vahetult tüli ta aga norima ei kippunud ja vähemasti teadaolevalt polnud tal ka viinaviga küljes. „Samas tundus ta ikkagi kahtlane. Ei taha mõeldagi, et ta siia tagasi elama tuleks,“ nentis üks naine.