Kohus otsustas väärteomenetluse Raul Eametsa suhtes lõpetada, kuna sellel teol puuduvad väärteo tunnused.

Eametsa süüdistati selles, et ta sõlmis ja allkirjastas 13. juunil 2023. aastal Tartu Ülikooli nimel sotsiaalteaduste valdkonna dekaanina „Koostöölepingu teadusuuringute läbiviimiseks“ Pere Sihtkapital Sihtasutusega, olles samal ajal nimetatud sihtasutuse nõukogu liige.

Süüdistuse järgi rikkus Eamets sellega korruptsioonivastase seaduses sätestatud toimingupiirangu keeldu, mille kohaselt on ametiisikul keelatud toimingu või otsuse tegemine, kui otsus või toiming tehakse ametiisiku enda või temaga seotud isiku suhtes.

Kohtu hinnangul puudub inimesel süü, kui ta ei saa aru oma teo keelatusest ja see eksimus on temale vältimatu. Kohus leidis, et Eamets püüdis endale selgeks teha, kas ta tohib koostöölepingut Tartu Ülikooli nimel sõlmida ja allkirjastada, olles ise Pere Sihtkapital Sihtasutuse nõukogu liige.

Ta küsis antud teemal nõu õigusharidusega juristidelt, kuid ei saanud sealt sisendit, et lepingu sõlmimisel oleks tegemist huvide konfliktiga. Kohus on veendumusel, et tegemist oli usaldusväärsete ja kvalifitseeritud nõuandjatega ning nende seisukohtadest Raul Eamets lepingut sõlmides lähtuski.

Otsus ei ole jõustunud, seda saab 30 päeva jooksul Riigikohtusse edasi kaevata.

Raul Eamets ütles otsuse järel Delfile, et jääb sellega kindlasti rahule. „Ma olen kogu aeg olnud seda meelt, et õigust mõistab ikka kohus, mitte ülikooli rektor või sotsiaalmeedia.“ Eamets rääkis, et umbes kuu aja pärast peaks kogunema töövaidluskomisjon arutama tema ametist vabastamist.