Täna toimus Tallinnas Äripäeva toimetuses tseremoonia, kus Hans-Jacob Bonnier avalikustas uuriva ajakirjanduse auhinna 2023. aasta võitjad ja andis üle auhinnad.

Bonnieri preemia võit läks seekord jagamisele. Võitjad on Eesti Päevalehes ja Eesti Ekspressis ilmunud artiklid, mis tõid esmakordselt välja Slava Ukraini annetuste kasutamise skandaali tegelikud telgitagused ning näitasid, kellele, kuidas ja kui palju raha liigutati. Artiklite autorid on Holger Roonemaa, Herman Kelomees, Matthias Kalev, Anna Mõrunjuk ja Martin Laine.

Lisaks on võitjad on Eesti Rahvusringhäälingus ilmunud lood, mis vallandasid ja arendasid nn idavedude skandaali: 23. augusti „Peaministri abikaasale osaliselt kuuluv ettevõte jätkab vedusid Venemaale“ (autor Aleksander Krjukov) ja „Kallas: mina ei tegele oma abikaasa äritegevusega“ (autor Madis Hindre) ning 29. augusti „ Arvo Hallik ei kavatse osalusest Stark Warehousingus loobuda“ (autor on Karin Koppel).

Bonnieri preemiale kandideeris kokku 20 võistlustööd. Žürii hinnangul olid tänavused võistlustööd väga eriilmelised ja veebikanalitest kasvas välja palju häid lugusid. Võistlustööde hulgas oli viie meediamaja ajakirjanike esitatud töid.

Rootsi meediakontsern Bonnier koos ajalehega Äripäev annab võitjale auhinnaks 7500-eurose preemia.

Žürii koosseisu kuulusid Eesti Rahvusringhäälingu saate „Pealtnägija“ toimetaja-saatejuht Mihkel Kärmas, Äripäeva peatoimetaja Meelis Mandel, meedialiidu juht Väino Koorberg, Õhtulehe peatoimetaja Martin Šmutov ning Eesti Päevalehe ja Delfi peatoimetaja Urmo Soonvald.