Miks moekuu? Fotografiska külalised teavad, et ühel ajal saab majas alati näha kolme-nelja eripalgelist näitust. Kuni märtsi esimeste nädalateni on kõik Fotografiska saalid nimekate moefotograafide päralt: 

Peter Lindberghi näituse „Olemise kergus“ avaüritus 2. veebruaril.
  • Viimane võimalus näha Eesti fotograafia grand old man’i Toomas Volkmanni seni suurimat isikunäitust „täis minevik“, mis kajastab  200 fotol fotograafi loomingulist retke kolme aastakümne jooksul. Värske presidendi teenetemärgi laureaadi näitus on avatud 10. märtsini.

  • 14. aprillini saab näha kaasaegse fotomoe staari Elizaveta Porodina näitust „Maskiga/Maskita“. Noor ja iseõppinud fotograaf nihutab isikupärase, maaliliku käekirjaga tänapäeva moefotograafia piire.

  • Moekuu suursündmuseks on 90ndate supermodellide ajastu käivitaja, legendaarse moefotograafi Peter Lindberghi enam kui sajast fotost koosnev mahukas ülevaatenäitus „Olemise kergus“. Näha saab mitmeid ikoonilisi fotosid, sealhulgas Eesti tippmodelli Carmen Kassi 30 aasta tagust portreed.

Estelle Lefébure, Karen Alexander, Rachel Williams, Linda Evangelista, Tatjana Patitz & Christy Turlington, Santa Monica, California, 1988.

Fotografiska tõstab moefotograafia esile ka mitmete veebruaris ja märtsis toimuvate moekuu eriüritustega.

Neljapäeval, 22. veebruaril toimub moemaailma avav ja avardav talk Peter Lindberghi näituse saalis. Külalised saavad kuulata asjatundjate avalikku arutelu moefotohiiglaste jalajäljest maailmale ja Eestile. Selleks sündmuseks lendab Tallinna maailma tippu kuuluv portree- ja moefotograaf Vincent Peters, kes räägib Peter Lindberghi rollist ja pärandist moefotograafias laiemalt. Peters on Eesti kunstihuvilistele juba tuttav – 2019. aasta lõpus toimus Fotografiskas tema näitus „Sisemine valgus“.

Peter Lindberghi näituse „Olemise kergus“ avaüritus 2. veebruaril.

Üritus jätkub vestlusega kodumaisest moefotograafiast – koos Toomas Volkmanniga räägivad tema loodud ja loodavast kunstist ning selle rollist Eesti moemaailmas ajakirja Eesti Naine tegevtoimetaja Anu Merila ning EKA moedisaini korralduse erialajuht Marion Laev.

Vabariigi aastapäeva pealelõuna saab samuti veeta Vincent Petersi seltskonnas, kes viib 24. veebruaril läbi erituuri Lindberghi näitusel „Olemise kergus“. Kaks moefotograafia suurnime, Peters ja Lindbergh, sarnanevad oskuse poolest tuua oma mustvalgetes fotodes esile portreteeritava isiksust ning loomulikku ilu. See näitusetuur on unikaalne võimalus piiluda moefotograafia telgitagustesse ning suhelda vahetult fotograafiga, kes on pildistanud üles maailma suurimaid staare.

Alternatiivartisti Kitty Florentine’i austajatele pakub kindlasti huvi 1. märtsil toimuv muusikaline tõlgendus Elizaveta Porodina näitusest. Heliteekonna lahutamatuks osaks on spetsiaalselt valitud parfüüm Coral Pearl, mille nootidest õhkub müstilisust, muinasjutulisust ja luksuslikku kogemust. Muusikalise etteaste loomisel teeb kaasa ka kitarrist Mattias Tirmaste.

Elizaveta Porodina näitus “Maskiga/Maskita“.

Toomas Volkmanni näitus Fotografiskas lõpeb võimsa akordiga – „täis mineviku“ („blastful past“) viimase nädalavahetuse lükkavad käima etenduskunstnikud Florian Wahl ja Johhan Rosenberg koos kunstnik Kris Lemsaluga. „A Blastful Finale“ on Volkmanni kirevatest kontrastidest inspireeritud performance, mis kombib fotonäituse eri tahke – igal nurgal ootab vaatajat potentsiaalne tähenduste plahvatus. Etteaste süda on dünaamiline ja ekspressiivne, poeetiline ja lihakas, tõmmates publiku elu ning kunsti vahelistesse pragudesse. Õhtu jätkub Jana Hallase DJ-set’iga ja Disco Tallinna peoga, et pärast kogetut Fotografiska majas inspiratsiooni edasi ammutada.

Päev enne näituse sulgemist viib Toomas Volkmann huvilised viimast korda oma fotokunsti radadele seiklema – 9. märtsil toimub Volkmanni näitusel viimane tuur koos kunstniku endaga. Tema viis lugusid jutustada on kõnetav, inspireeriv ja vahetu, luues näituse kogemusest kordumatu elamuse.

Toomas Volkmanni isikunäitus „täis minevik“.

Kõik moekuu üritused leiad siit: fotografiska.com/tallinn/programm

Kui soovid olla kursis Fotografiskas toimuvate näituste, sündmuste ja uudistega, siis liitu meie uudiskirjaga.

Fotografiska on Tallinnas Telliskivi loomelinnakus asuv kaasaegne kultuurikeskkond, kus kohtuvad fotograafia, kunst ja kultuur. Hilisõhtuni avatud majas toimub samaaegselt kolm-neli eripalgelist näitust. Igal aastal toob Fotografiska Eesti publikuni üle kümne erineva fotožanri ja -kunstniku väljapaneku. Muuseumi piletihinnad on paindlikud ning sõltuvad külastuspäevast ja -ajast. Noored ja lapsed on Fotografiskasse alati oodatud tasuta ning neile pakutakse spetsiaalseid haridusprogramme. Fotografiska on meelte ja elamuste kohtumispaik: majas tegutsevad Michelini rohelise tärniga pärjatud restoran, kohvik, katuseaed, veinibaar ja pood. Igal nädalal leiab Fotografiskas aset erinevaid mõtlemapanevaid, kogemusterohkeid ja meelelahutuslikke üritusi.

Jaga
Kommentaarid