Poola põllumehed nõuavad, et Ukraina-Poola piir suletaks ja peatataks põllumajandustoodete sissevool, mis ei vasta Euroopa Liidu standarditele. Samuti protestivad nad rohekokkuleppe vastu, mis nende arvates hävitab Euroopa põllumajanduse, kirjutab Poola ajaleht Gazeta Wyborcza.

Ühe traktori küljes oli aga näha Nõukogude Liidu sirbi ja vasaraga punalippu ning plakatit sõnumiga Putinile.

„Putin zrób porządek z Ukrainą i Brukselą i z naszymi rządzączymi“ („Putin, löö kord majja Ukraina ja Brüsseli ja meie valitsejatega“).

Kui Gazeta Wyborcza ajakirjanik skandaalsele plakatile tähelepanu juhtis, ei varjanud protesti korraldajad oma üllatust. Nad väitsid, et plakatite sisu eest vastutab iga osavõtja ise.

Poola põllumehed, kellega Gazeta Wyborcza rääkis, ütlesid, et neil ei ole midagi Ukraina vastu.

„Me hoiame neile sõja võitmiseks pöialt, sest me teame, et kui nad kaotavad, on meil piiril Venemaa, mis ähvardab oma naabrite vastu jõudu kasutada. Pärast sissetungi 2022. aasta 24. veebruaril tuli enamik meist appi. Mõned läksid toiduga piirile, teised võtsid põgenikke vastu oma katuse all. Riigina aitame me neid sõjaliselt ja mitte ainult. Aga põllumajandustoodete küsimus on teine asi, see on sekkumine meie turule. Kõik tootjad peaksid vastama teatud standarditele, aga praegu ei ole see nii. Poola põllumehed on seatud palju halvemasse olukorda kui Ukraina omad. Ukraina toodete eelistamine on vastuvõetamatu, sellest blokaadid piiril, mida me kavatseme jätkata. Me ei blokeeri humanitaar- ega sõjalist abi,“ ütles üks protestija Gazeta Wyborczale.

Plakati üleskutsega Putinile salvestas videosse politsei. Gazeta Wyborcza andmetel saadetakse selle autorile märkus totalitaarse riigikorra propageerimise eest.

Asja kommenteeris sotsiaalmeedias Poola siseminister Marcin Kierwiński.

„Informatsiooniks – skandaalse plakati, mille foto internetis ringles, kõrvaldas kohe ja tegi kahjutuks Poola politsei. Politsei ja prokuratuur asuvad selle autori vastu tegevusse. Sellist kriminaalset tegevust ei saa lubada,“ kirjutas Kierwiński.

Hiljem väljendasid Poola võimud tõsist muret seoses loosungitega. Välisministeerium usub, et äärmusrühmitused, mis võivad olla „Vene agentide mõju all“, üritavad põllumeeste meeleavaldusi üle võtta.

Ministeerium kutsus protestikorraldajaid üles „selgitama ja oma liikumisest kõrvaldama“ käputäis algatajaid.

„Poola põllumeeste praegune olukord on tingitud Vladimir Putini agressioonist Ukraina vastu ja maailmamajanduse katkemisest, mitte sellest, et ukrainlased kaitsevad end agressiooni eest,“ teatas välisministeerium.