Eelmisel nädalal teatasid Poola põllumehed, et blokeerivad 20. veebruaril täielikult kõik Ukraina piiripunktid. Plaan sai teoks - traktorid blokeerisid kiirteid ja suuremaid ristmikke peaaegu 200 kohas, teatasid korraldajad. Blokaadid toimuvad ka mitmes piiripunktis.

Poola põllumehed nõuavad Ukraina põllumajandustoodetele impordikeelu kehtestamist ning ELi rohelise kokkuleppe raames väetiste ja pestitsiidide kasutamise piirangute tühistamist.

Protestide tõttu on mitmes piiripunktis tohutud veoautode järjekorrad. Piiripunkti läbimine võib aega võtta üle kahe nädala.

Protest puudutab poliitikat, mitte teravilja, ütles Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ja lisas, et ainult 5% Ukraina põllumajandustoodete ekspordist läbib Poola piiri.

Sotsiaalmeedias ilmusid videod, kus oli näha protestijaid paiskamas veokitelt maha Ukraina teravilja, sarnaselt eelmise nädala protestile.

Ukraina suursaadik Poolas Vasõl Zvarõtš mõistis põllumeeste tegevuse hukka. Oma postituses sotsiaalmeediaplatvormil X kutsus ta politseid seaduserikkujaid karistama. Ta lisas, et meeleavaldajate tegevus näitab austuse puudumist Ukraina põllumeeste töö vastu Venemaa agressiooni tingimustes.

Ukraina asepeaminister Oleksandr Kubrakov nimetas tegu „poliitiliseks provokatsiooniks, mille eesmärk on meie rahvaste lõhestamine“.

Poola uus EL-meelne valitsus suhtub põllumeeste nõudmistesse mõistvalt ja kutsub Brüsselit tungivalt üles jõudma Ukrainaga impordi osas kompromissile.

Poola põllumajandusminister Czesław Siekierski on öelnud, et peab Ukrainaga läbirääkimisi. Tema sõnul võidakse kokkuleppeni jõuda märtsi lõpuks.