USA ametisolev president ning ülimalt suure tõenäosusega tänavustel valimistel demokraatide poolt vabariiklaste kandidaadi Donald Trumpi vastu astuv Joe Biden mõistis täna teravalt hukka sõnad, mis Trump mõni päev tagasi NATO poole teele lasi.

„Endine president on andnud maailmale ohtliku ja kui aus olla, siis ebaameerikaliku signaali. Kõigest mõni päev tagasi esitas Trump Putinile kutse tungida kallale mõnele meie liitlasele, NATO-liitlasele,” kõneles Biden. „Kas te suudate ette kujutada, et seda ütleb Ameerika Ühendriikide endine president? Kogu maailm kuulis seda. Ja kõige hullem on see, et ta mõtleb seda tõsiselt.“

Kogu maailm kuulis seda. Ja kõige hullem on see, et Trump mõtleb seda tõsiselt.

Joe Biden

Biden märkis, et ükski USA president ajaloos ei ole kunagi kummardanud Venemaa diktaatori ees, vahendasid USA meediakanalid ja The Guardian. „Las ma ütlen seda nii selgelt kui võimalik: mina ei tee seda kunagi. Jumal hoidku, see on rumal, see on häbiväärne, see on ohtlik. See on ebameerikalik. Kui Ameerika annab oma sõna, siis see peab midagi tähendama. Niisiis - kui me võtame kohustuse, siis me peame sellest kinni. Ja NATO on püha kohustus,” kinnitas USA president.

Eelseisvatel valimistel teist korda USA presidendiks pürgiv Donald Trump ütles laupäeval, et julgustaks Venemaad ründama kõiki NATO liikmesriike, kes ei täida NATO kaitsekulutuste eesmärki.

Trump meenutas kõnes oma presidendiaega ja ütles, et suure riigi juht esitas talle hüpoteetilise olukorra, kus riik ei täida oma NATO rahalisi kohustusi ja sattub Moskva rünnaku alla. Seejärel oli juht küsinud Trumpilt, kas USA tuleks tema riigile selle stsenaariumi korral appi.

Trump vastas, et ta julgustaks agressorit „tegema, mida kuradit nad tahavad“.

NATO liikmed on kohustatud rünnaku korral kaitsma kõiki allianssi kuuluvaid riike. Paljud eksperdid väidavad, et NATO on võtmetähtsusega liit, mis on aidanud vähendada sõdu ja konflikte, vahendas Euronews.