USA, Iisraeli, Egiptuse ja Katari kõrged ametnikud kohtuvad, kuna Iisrael seisab silmitsi rahvusvahelise survega lõpetada Egiptuse piiri lähedal asuva Rafaḩi linna pommitamine.

Piirilinnas viibib umbes 1,5 miljonit palestiinlast. Enne Iisraeli ja Hamasi sõda elas seal vaid 250 000 inimest.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu lükkas eelmisel nädalal tagasi Hamasi relvarahu ettepaneku. Tema sõnul oleks „täielik võit“ Gazas võimalik mõne kuuga.

Ta on andnud vägedele korralduse valmistuda oma maapealse operatsiooni laiendamiseks ja lubas võita Rafaḩis varjunud Hamasi relvastatud võitlejad, vahendab BBC.

ÜRO inimõiguste juht Volker Türk ütles, et igasugune rünnak linnale oleks "hirmutav" ja paljud tsiviilisikud "tõenäoliselt tapetakse". Rafaḩ on viimastel päevadel sattunud Iisraeli tugevate õhurünnakute alla.

Ühendkuningriigi välisminister David Cameron ütles esmaspäeval, et Iisrael peaks enne Rafaḩis edasiste meetmete võtmist peatuma ja tõsiselt järele mõtlema.

EL-i välispoliitika juht Josep Borrell kutsus Iisraeli liitlasi üles lõpetama relvade saatmine, kuna Gazas tapeti „liiga palju inimesi“.

Arutelud Kairos jätkuvad vaatamata sellele, et Iisrael on Hamasi tingimused tagasi lükanud.

Netanyahu saatis läbirääkimistele oma luureülema David Barnea. Temaga ühinevad USA Luure Keskagentuuri juht William Burns, Egiptuse luureametnikud ja Katari peaminister Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani.

Arutamisel on ajutise vaherahu raamistik, mis hõlmab Iisraeli pantvangide vabastamist vastutasuks Palestiina vangide eest ja rahuperioodi.