Hiina ja Venemaa vaheline suhtlus on muutunud tihedamaks ning kuhjunud on teateid, kuidas Hiina aitab kaasa Venemaa ebaseaduslikule sissetungile Ukrainasse.

Ettepaneku eelnõu kohaselt valmistub Brüssel kehtestama sanktsioone neljale Hiina üksusele, kes tema arvates aitavad Kremlil osta Euroopa kahesuguse kasutusega kaupu, millel võib olla nii sõjaline kui ka tsiviilotstarbeline kasutus, kinnitasid kaks diplomaati Politicole.

Püüdes peatada droonide, tankide ja juhitavate rakettide tootmist Venemaal, on EL ja G7 liitlased keelanud oma ettevõtetel eksportida kahesuguse kasutusega kaupu, nagu mikroelektroonika. Peagi pärast seda hakkasid vahendajad teistes riikides müüma Venemaale suures koguses Euroopa tooteid.

Kiievi majanduskõrgkooli mõttekoja KSE instituudi uuringud näitasid, et Hiina ja Hongkongi ettevõtted on hetkel kõige olulisemad vahendajad „lahinguvälja tehnoloogia“ saadetistes.

Seni on EL hoidunud sanktsioonide kehtestamisest kolmandatele riikidele või nende ettevõtetele.

EL soovib kehtestada 13. Venemaa sanktsioonide paketi enne 24. veebruari, päev tähistab kahte aastat Venemaa täiemahulise sissetungi algusest.

Nimekirjas on ka üksikud ettevõtted Kasahstanis, Tais, Türgis, Sri Lankal, Indias ja Serbias ning veel 11 ettevõtet Venemaal. Alalised esindajad püüavad nimekirjas kokku leppida kolmapäeval.