Andmebaasis ei ole näidatud, millise paragrahvi alusel Kallast ja Peterkopi taga otsitakse. Varem nõudis Venemaa uurimiskomitee esimees Aleksandr Bastrõkin oma alluvatelt, et nad kontrolliksid Eesti võimude tegevust seoses tankimonumendi mahavõtmisega Narvas.

Venemaa presidendi pressiesindaja Dmitri Peskov ütles tänasel pressikonverentsil ajakirjanikele, et Venemaa siseministeerium kuulutas Kallase ja teised kõrgetasemelised ametnikud tagaotsitavaks, sest nad on vastutavad otsuste eest, mis on sisuliselt ajaloolise mälu teotamine, ja vaenuliku tegevuse eest Venemaa suhtes, vahendab Interfax.

„Sest need on inimesed, kes on vastutavad otsuste eest, mis on sisuliselt ajaloolise mälu teotamine, ja need on inimesed, kes võtavad ette vaenulikke tegusid nii ajaloolise mälu kui ka meie riigi suhtes,“ lausus Peskov. Kuula siit:

Venemaa välisministeeriumi ametlik esindaja Maria Zahharova teatas Telegramis, et Venemaa siseministeerium kuulutas Kallase ja Peterkopi tagaotsitavaks Nõukogude sõdurite mälestusmärkide hävitamise eest.

„Kuritegude eest maailma natsismist ja fašismist vabastajate mälestuse vastu tuleb vastust anda! Ja see on alles algus,“ kuulutas Zahharova.

Lisaks Kallasele ilmus tagaotsitavate nimekirja sadu ametnikke ja poliitikuid Ida-Euroopast, kelle vastu on algatatud kriminaalasjad pärast punamonumentide mahavõtmist nende riikides.

Lätist on tagaotsitavad endine siseminister Marija Golubeva, seimi eelmise koosseisu 67 liiget ja Riia linnaduuma 15 liiget.

Leedust otsitakse taga kultuuriminister Simonas Kairysi, Klaipėda linnapead Arvydas Vaitkust, 16 Klaipėda linnavolikogu liiget ja kuut Vilniuse linnavolikogu liiget.

Poolast on tagaotsitavad Wałbrzychi linnapea Roman Szełemej ja riigivarade aseminister Karol Rabenda.

Ukrainast on andmebaasi sattunud Lutski linnapea Ihor Polõštšuk ja Rivne linnapea Oleksandr Tretjak.

Kokku otsitakse Eestist kaht, Lätist 83, Leedust 29, Poolast kolme ja Ukrainast 43 inimest.