Metsola sõnas alustuseks, et protsess on väga varajases faasis ning fraktsioonid arutlevad isekeskis kandidaatide üle. „Peaminister on teinud hämmastavat tööd ja võib minu toetusele kindel olla,“ tunnustas ta samas Kallast.

Kallas lausus, et liberaalide huvi on suur au mitte talle, vaid tervele Eestile. Peaminister kinnitas, et liberaalid on tema poole pöördunud ettepanekuga nende kampaaniasse energiat süstida. „Ma pole veel otsustanud, kas seda ette võtta, kuna olen Eesti peaminister,“ nentis Kallas. „Kui ma liberaale toetan, siis selleks, et neid toetada, mitte olla nende tõsiseltvõetav presidendikandidaat,“ lisas ta.

Taust: Kallasel on suur toetus

Herman Kelomees

Euroliberaalide peamise katusorganisatsiooni ALDE peasekretär ütles 8. veebruaril Delfile, et Kallase toetus on laiapõhjaline.

„See oleks Eestile suur võimalus,“ ütles Euroopa Liberaalide ja Demokraatide Liidu Partei (ALDE) peasekretär Didrik De Schaetzen. „Tal on meie parteiperes väga tugev toetus, ka peaministrite-liidrite tasemel,“ lisas ta.

De Schaetzen ei saanud otsesõnu kinnitada, et Kallasele on pakkumine tehtud, ent tema sõnadest võib aru saada, et Kaja Kallasele on parteipere huvi selgeks tehtud ning et oodatakse tema vastust.

„Ta sobitub selle staatuse olemusega, kui vaadata varasemaid selle ülesande täitjaid. Ka neil oli nii täidesaatva võimu kui ka partei juhtimise kogemus,“ sõnas De Schaetzen. Ta selgitas samas, et jutt ei käi kandidaadiks olemisest Euroopa Parlamendi valimistel, vaid tegevusest, mis oleks ühildatav Kallase praeguse ametiga Eesti peaministrina.

Kallas oleks favoriit Euroopa välispealiku kohale

Delfi küsis ALDE peasekretärilt, kas juhtkandidaadiks olemine tähendaks seda, et Kaja Kallas oleks ühtlasi eelistus kõrgeimasse Euroopa Liidu ametisse, mille liberaalid pälvivad. Selleks on eeldatavasti Euroopa Liidu välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja koht, mida täidab praegu endine Hispaania välisminister Josep Borrell.

„Vastab tõele,“ ütles Didrik De Schaetzen. „Vastav huvi tuleneb kõigilt meie riigijuhtidelt ning selle ülesande täitja võiks tõesti saada suure rolli Euroopa tasemel,“ lisas ta. De Schaetzen nentis, et spitzenkandidat’iks olemisega ei kaasne siiski mingit automaatset kõrge koha saamist. „Aga see teeks temast tugevaima pretendendi. See on toetusavaldus parteiperelt,“ märkis ta.

Parteipere esinäoks olemine tähendaks Kallasele osalemist neljas juhtkandidaatide debatis teiste seas koos Ursula von der Leyeniga. Otsesaateid vaatab kuni kaks miljonit inimest. Kuigi debatis peaks toimuma vaidlus, on Kallas Delfil Brüsseli-Strasbourgi allikate sõnul komisjoni presidendi suures soosingus ning presidendilegi meeldiks mõte sellest, et Kallasest saab tema uues komisjoni koosseisus „Euroopa välisminister“.

Pressikonverents inglise keeles ilma tõlketa: