„Igasugune väide, et liitlased ei kaitse üksteist, õõnestab kogu meie julgeolekut, sealhulgas USA oma, ning seab Ameerika ja Euroopa sõdurid suuremasse ohtu. Ma ootan, et vaatamata sellele, kes võidab presidendivalimised, jääb USA tugevaks ja pühendunud NATO liitlaseks,“ ütles Stoltenberg, vahendab Guardian.

Stoltenbergi sõnul on NATO valmis ja võimeline kõiki liitlasi kaitsma.

Trump ütles laupäeval kampaaniaüritusel Lõuna-Carolinas, et „julgustaks“ Venemaad ründama NATO liitlasi, kes tema arvates ei maksa oma õiglast osa.

Valge Maja nimetas Trumpi avaldust õõvastavaks ja hullumeelseks.

Trump väitis, et ütles ühel NATO kohtumisel teistele riigijuhtidele, et USA ei kaitse tema juhtimisel ühtki riiki, mis on maksevõimetu.

„Ühe suure riigi president tõusis püsti ja ütles: „Noh, sir, kui me ei maksa ja Venemaa meid ründab, kas te kaitsete meid?“ Mina ütlesin: „Te ei maksnud, te olete maksevõimetu? Ei, ma ei kaitseks teid. Tegelikult julgustaksin ma neid tegema mida põrgut iganes nad tahavad. Te peate maksma. Te peate oma arvaid maksma,“ rääkis Trump.

X-is reageeris Poola kaitseminister Władysław Kosiniak-Kamysz: „Liitlasriikide usutavuse õõnestamine tähendab kogu NATO nõrgestamist. Ükski valimiskampaania ei ole vabandus alliansi julgeolekuga mängimisele.“

Euroopa Komisjoni president Charles Michel kirjutas X-is, et hoolimatud avaldused NATO julgeoleku ja solidaarsuse kohta teenivad ainult Venemaa presidendi Vladimir Putini huve.

Euroopa Liidu siseturuvolinikThierry Breton ütles Prantsusmaa telekanalile LCI, et Trump mäletab valesti.

„Võib olla väike probleem tema mäluga – see oli tegelikult naispresident, mitte mõne riigi, vaid Euroopa Liidu oma,“ ütles Breton, viidates Euroopa Komisjoni presidendile Ursula von der Leyenile.