Novák otsustas 2023. aasta aprillis enne paavst Franciscuse visiiti anda armu umbes kaheke tosinale inimesele, nende hulgas ka lastekodu direktori asetäitjale, kes aitas asutuse endisel direktoril kuritegusid varjata.

Direktor mõisteti vangi kaheksaks aastaks mitme alaealise poisi seksuaalse ärakasutamise eest aastatel 2004-2016. Direktori asetäitjale määrati üle 3 aasta vangistust.

Ungari opositsiooniparteid on nõudnud konservatiivse peaministri Viktor Orbáni liitlase ja tema valitsuse endise ministri Nováki tagasiastumist.

Novák ütles, et ei annaks kunagi pedofiilile armu, sealhulgas ka antud juhtumi puhul. Tema sõnul ei ole tema otsuse põhjus avalik ning kõik armuandmised olid oma olemuselt lõhestavad.

Püüdes ohjeldada skandaali poliitilisi tagajärgi, esitas Orbán parlamendile põhiseaduse muudatuse, millega võetakse presidendilt õigus anda armu laste vastu toime pandud kuritegudele.

„Vabariigi presidendi armuandmisotsus on tekitanud arutelu. See arutelu tuleb lõpetada viisil, mis rahustab kõiki ungarlasi,“ öeldi seaduseelnõu tekstis. Novák on nõustunud seadusemuudatusele alla kirjutama.

Meeleavaldajad pole endiselt olukorraga aga rahul ning nõuavad Nováki tagasi astumist.