„Mõistliku poliitilise debati eeldus on võimalus väärikalt eksida,“ rääkis Rein Raud saates „Vaim vardas“. „Inimene peab saama esitada oma seisukoha, mis võib osutuda valeks – aga teda ei lööda selle pärast risti.“ Raud kirjeldas lähemalt avalikus elus toiminud polariseerumist, mis pole jätnud ruumi keskpõrandale, kus võiks toimuda väärikas dialoog. Üks selle põhjus on kahtlemata sotsiaalmeedia.

Praegu Rein Raud enam kolumne ei kirjuta, kuid ühte tema arvamuslugu mäletatakse eredalt siiamaani. Eesti Ekspressis 2012. aastal ilmunud kirjutises „Back in the USSR“ küsis Raud: „Kuidas peab tundma end ühiskond, mis on suures osas veendunud, et teda valitsevad moraalsed värdjad?“ Taustaks on loomulikult Silvergate ehk Reformierakonna musta raha skandaal, mis raputas ja vapustas avalikkust alustugedeni. Raud juhib tähelepanu sellele, et üksnes viidatud lauset väärtõlgendati ohtralt, rääkimata sellest, et sõnapaari „moraalsed värdjad“ hakati kasutama valimatutes kontekstides.

Saates tulevad jutuks paljud Eesti ja laia ilma poliitika teemad, muu hulgas ka see, missugust eeskuju oleks Eesti ühiskonnal võtta Jaapanist. Moel või teisel jõuavad mitmedki teemaarendused eneseväärikuse küsimusteni.

1x
00:00