Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi on nimetanud uueks relvajõudude ülemaks Oleksandr Sõrskõi.

Oma sotsiaalmeedia postituses ütles Ukraina president, et tänas Zalužnõid riigi kaitsemise eest. Tema sõnul räägiti kohtumisel relvajõudude nõudmistest ning arutleti, kes võiks olla osa Ukraina relvajõudude uuenenud juhtkonnast.

„Nüüd on aeg selliseks uuendamiseks,“ lisas Zelenskõi.

Samuti märkis president postituses, et ta tegi Zalužnõile ettepaneku jääda meeskonna liikmeks. Juba mõnda aega on spekuleeritud, et sõjaväeülem tagandatakse peagi.

Ukraina presidendi kantselei juhi nõunik Mõhhailo Podoljak ütles, et otsus vahetada relvajõudude juhti „sündis vajadusest üle vaadata taktikad, mis ei andnud eelmisel aastal soovitud tulemust“. Ta lisas, et otsus tehti, et ennetada rahvameeleolu negatiivselt mõjutavat seisakut rindel ning leida toimivaid ja kõrgtehnoloogilisi lahendusi, mis võimaldab initsiatiivi säilitada ja arendada.

Kes on uus relvajõudude ülem Oleksandr Sõrskõi?

Sõrskõi sündis 1965. aasta juulis Venemaal Vladimiri oblastis. Ukrainas on ta elanud alates 1980. aastatest. Ta õppis Moskvas Kõrgemas Sõjaväejuhatuse Koolis, mille ta lõpetas 1986. aastal. Seejärel teenis ta viis aastat Nõukogude suurtükiväe üksuses.

Sõrskõi sai Ukraina maavägede juhiks 2019. aastal. Ta oli varem juhtinud Ukraina vägesid, kes võitlesid 2014. aastal alanud Donetski ja Luhanski idaosas Moskva toetatud mässuliste vastu.

Sõrskõi juhtis esimestel kuudel pealinna Kiievi edukat kaitsmist ja 2022. aasta aprillis nimetati ta Ukraina kangelaseks, mis on riigi kõrgeim autasu. 2022. aasta juulis kavandas ja viis ta läbi välkvasturünnaku, mis tõrjus Vene väed Harkivi linnast eemale ja võttis tagasi maad idas ja kagus.

Sõrskõi enda sõnul on tema prioriteet vägede moraal ning ta käib neid regulaarselt rindel külastamas. Ta on lääne meediale öelnud, et magab öösiti neli ja pool tundi ning lõõgastub jõusaalis käies.

Jaga
Kommentaarid