Iisraeli juht kirjeldas Hamasi nõudmisi „luululistena“, ent ei välistanud edasisi läbirääkimisi.

„Me ei ole võtnud mingeid kohustusi. Me ei ole kohustunud täitma ühtegi Hamasi luululist nõudmist, mis puudutab terroriste (ja nende vabastamist -toim), kelle kätel on veri,“ ütles Netanyahu. „Ei ole mingit kohustust – peavad toimuma läbirääkimised, see on protsess, ja hetkel, mida ma Hamasi poolt näen, seda ei toimu.“

Telekanal CNN teatas kolmapäeval, et Hamas on esitanud oma vastuse ettepanekule sõlmida Gazas relvarahu ja kokkulepe pantvangide vabastamiseks. Terrorirühmitus nõudis Iisraeli järkjärgulist lahkumist Gazast nelja ja poole kuu pikkuse vaherahu ajal ning keeldus ka kõikide pantvangide vabastamisest.

Vastupidiselt varasemale ei kutsunud Hamas üles sõjategevust otsekohe lõpetama.

7. oktoobril korraldasid Palestiina enklaavi juhtiva terrorirühmituse Hamas võitlejad massilise rünnaku Iisraeli vastu, tungides selle territooriumile, tappes üle tuhande tsiviilelaniku (sh ühe Eesti kodaniku) ja võttes umbes 200 inimest pantvangi. Iisrael vastas sõjaga ja kuulutas enda eesmärgiks Hamasi täieliku hävitamise.

Sõjategevuses on tänaseks hukkunud kümneid tuhandeid inimesi.

Juudiriigi kriitikud süüdistavad IDF-i hooletus sõjategevuses, sh tsiviilisikute tapmises. Neid süüdistusi arutas hiljaaegu ka ÜRO rahvusvaheline kohus, mis esitas jaanuari lõpus Iisraelile mitu nõudmist.

Kohtuotsuse kohaselt peab Iisrael tagama, et tema sõjavägi ei pane toime ühtki genotsiidiakti, ning võtma tarvitusele kõik meetmed, et hoida ära igasugused aktid, mida võib pidada genotsiidseks. Kohus väljendas samal ajal sügavat muret Hamasi kinni hoitavate pantvangide saatuse pärast ja kutsus ka nende viivitamatule vabastamisele.